"Dan D" za Vladu Jadranke Kosor: Na prosvjedima diljem Hrvatske traži se pad HDZ-.a

Foto: Željko Hajdinjak, Andrej Švoger / Cropix

DANAS će se u 15 hrvatskih gradova održati prosvjedi za odlazak Vlade Jadranke Kosor, a prvi su je mirnim okupljanjem to zamolili stanovnici Čakovca.

Na Trgu republike u Čakovcu se jutros okupilo oko dvjestotinjak ljudi. Govornici su poručili Vladi da odstupi s vlasti te su izrazili ogorčenje pljačkom Hrvatske, nepravednim zakonom i siromaštvom. Organizatorica prosvjeda Maja Lesar, kćer saborskog zastupnika Dragutina Lesara, je kazala da će prosvjedovati sve dok Vlada ne odstupi.

Na početku prosvjeda je održana minuta šutnje za Japance pogođene potresom i tsunamijem. Prosvjednici su u šetnji došli i do sjedišta HDZ-a kojega su gađali toaletnim papirom poručivši vladajućoj stranci da njime mogu počistiti "svoja sranja", piše eVaraždin.

Prosvjednici u Virovitici palili svijeće za Japan

Na prosvjedu u Virovitici okupilo se oko 60 građana, koji su gradom prošetali uz transparente" Go away day after yesterday", "HDZ - Hrvatskom drma zlo", te takvim i sličnim porukama zatražili ostavku Jadranke Kosor i raspisivanje parlamentarnih izbora. Dva su se prosvjednika "okitila" gas maskama, te su nosili transparente s porukom "Što to smrdi?". Povorka je krenula od gradskog sata, preko korza, do crkve Sv. Roka gdje su zapalili svijeće i pomolili se za žrtve u Japanu, te zatim nastavili šetnju centrom grada koja je završila gdje je i počela.

Odaziv je još lošiji bio u Slavonskom Brodu, gdje se u 12 sati okupilo tek 30-ak prosvjednika koji su se razišli nakon sat vremena. Na prosvjedu u Đakovu okupilo se tek 20-ak građana.

U Rijeci oko 500 prosvjednika

Na prosvjedu u Rijeci, koji je počeo oko 16:20 sati, skupilo se oko 500 prosvjednika. Naoružani protuvladinim transparentima, prosvjednici su zatražili ostavku Jadranke Kosor. Nisu poštedjeli ni svoju gradsku vlast, pa su u šetnji kroz grad skandirali i "SDP lopovi".

"Dolje Vlada, odmah i sada", pozivali su riječki prosvjednici. Za vrijeme šetnje gradom skandirali su i "Svi na ulice", pozivajući svoje sugrađane da im se pridruže. Na Jelačićevom trgu prosvjedna povorka nakratko je zastala, kako bi održali minutu šutnje za malog Ivana iz Županje, koji je umro nakon što je godinu dana čekao operaciju srca.

Središnji događaj prosvjeda u Rijeci dogodio se pred zgradom HDZ-a. Na balkon riječke središnjice vladajuće stranke prosvjednici su objesili transparent sa slikom čovjeka koji kopa po kontejneru uz poruku: "Hoće li nam oporezivati i kopanje po kantama za smeće?"

U Varaždinu prosvjednici s maskama Kosorice, Čehoka i dogradonačelnika Horvata

Kako javlja eVarazdin u Varaždinu se oko 18.30 okupilo tristotinjak građana. Neki od njih nose maske premijerke Kosor, gradonačelnika Čehoka i dogradonačelnika Horvata. Pred Gradskom vijećnicom prosvjednici su ostavili papirnate ždralove i zapalili svijeću za žrtvu katastrofe u Japanu, nakon čega su krenuli u marš gradom pozivajući građane da im se pridruže.

Tijek događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara