"Dan nakon Jeremićeva odlaska iz Zagreba Hrvati organizirali koncert šovinista Thompsona"

KAD JE Vuk Jeremić nedavno u Zagrebu izjavio da je tijekom Domovinskog rata iz Hrvatske prognano 250 tisuća Srba, on je samo doslovno citirao optužnicu Haškog suda protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, smatra čelnik Dokumentacionog centra "Veristas" Savo Štrbac. Zadaća "Veritasa" je otkrivanje istine o stradanju Srba u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

"Baš zbog toga hrvatska strana na svako spominjanje etničkog čišćenja reagira kao da ste im gurnuli prst u oko! Jer, ako se optužba za udruženi zločinački pokret radi prisilnog i trajnog iseljavanja Srba s područja Republike Srpske Krajine pretoči u presudu, padaju u vodu temelji njihove demokracije, pravdoljublja, slobodarstva i postulata na kojima su sazidali svoju državu. Tada će i službeno biti dokazano da je nezavisna Hrvatska rođena na genocidu i etničkom čišćenju! To je ono od čega ih je realno strah i što će se po svemu sudeći i dogoditi i zbog toga tako i reagiraju - panično i bahato. Srljaju u eurointegracije znajući da kada jednom uđu u tu družinu ništa ih odande neće istjerati", rekao je Štrbac za Press i dodao da se Hrvati "plaše svoje prošlosti koja ih polako sustiže".

"Samo dan nakon odlaska Vuka Jeremića iz Zagreba na Trgu bana Jelačića su organizirali koncert šovinističkog pjevača Marka Perkovića Thompsona. 'Establišment' je dopustio da na tom koncertu vladajuća ikonografija bude ustaška, a repertoar sadržan u dvije poznate krilatice: 'Srbe na vrbe' i 'Ubij Srbina'. Iako su prije koncerta najavljivali da će svi koji budu nosili fašistička znamenja i uzvikivali antisrpske parole biti najstrože sankcionirani", piše Press

Kuljiš: Protjerivanje 250 tisuća Srba s njihovih ognjišta je nesumnjiva činjenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Press je komentar nategnute diplomatske situacije potražio i kod "jednog od najcjenjenijih hrvatskih novinarskih pera" Denisa Kuljiša.

"Mislim da je reakcija hrvatskih političkih instanci potpuno promašena, neodmjerena i neprecizna. Protjerivanje 250 tisuća Srba s njihovih ognjišta nesumnjiva je činjenica. Kad god se govori o ovoj stvari, hrvatski političari, novinari i građani, moraju prvo napomenuti da oko zločina i brojke ne može biti dvoumljenja. Možda je Vuk Jeremić prenaglio što je upotrijebio tu kvalifikaciju, ali također smatram da su hrvatske reakcije trebale biti blaže", smatra Kuljiš.

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara