"Dan odlaska": Stotine tisuća prosvjednika na trgu Tahrir, Mubarak ne odlazi

Foto: AFP

STOTINE tisuća Egipćana danas na ulicama obilježavaju "Dan odlaska" Hosnija Mubaraka.

Na kairskom trgu Tahrir koji je posljednjih dana bio ishodište nasilnih sukoba, ali i dirljivih mirnih prosvjeda od ranog jutra se mogla primijetiti povećana vojna prisutnost. Masovni ulični prosvjedi održavaju se i u Aleksandriji, Mahallai i Gizi. O želji prosvjednika za svrgavanjem Mubaraka dovoljno govori izjava jednog od prosvjednika Al Jazeeri. "Isto je smrt ili sloboda", kazao je prosvjednik potvrđujući da se neće maknuti s ulica sve dok Mubarak ne ode. Ranije danas je na "mitski" Trg Tahrir došao egipatski ministar obrane Mohamed Hussein Tantawi koji je kratko razgovarao s prosvjednicima i zapovjednicima vojske.

Lažna vijest o odlasku predsjednika izazvala veselje

U centru Kaira ponovno su se čuli pucnjevi, no neko veće nasilje nije zabilježeno. Ranije se oko 400 pristaša predsjednika okupilo na mostu blizu  glavnog trga. Izbio je kratak sukob između prosvjednika i 300-ak Mubarakovih pristaša na Trgu Harb. Kao i proteklih dana, bacalo se kamenje, a predsjednikovi podržavatelji su se ubrzo maknuli sa trga. Prosvjednici su postavili pet nadzornih točki na putu prema Trgu Tahrir. Nastalo je nevjerojatno veselje kada se na jednoj od tih točaka pročula lažna vijest da je Mubarak dao ostavku.

Atmosfera danas nije tako vesela kao u utorak kada su prosvjednici vjerovali da će Mubarak otići u roku nekoliko sati, dok je sada rašireno vjerovanje da će to trajati vrlo dugo. Al Jazeera piše kako je u sukobima posljednja dva dana poginulo najmanje 13 ljudi, dok je oko 5000 ozlijeđenih.

>Iranski vjerski vođa Ali Hamenei: Egipat je dokaz pobjede islamske revolucije!

>Mubarak bi mogao pronaći utočište u Crnoj Gori?

Mubaraku je dosta vlasti, ali ne želi Egipat ostaviti u kaosu koji će iskoristiti islamski ekstremisti

Omraženi predsjednik Hosni Mubarak je danas rekao da mu je "dosta vlasti", ali da ne želi odstupiti "jer će ostaviti Egipat u kaosu".

U prvom intervjuu od početka prosvjeda protiv njegove vladavine rekao je ABC Newsu da bi najradije odmah dao ostavku, ali neće zato što bi "vakuum na vlasti odmah popunila islamistička opozicija - Muslimansko bratstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BBC-ev dopisnik iz Egipta javlja da su oko trga Tahrir uspostavljene brojne kontrolne točke koje ljude puštaju "na kapaljku". Usprkos tome, na trgu se već nalaze deseci tisuća ljudi, a zasad mirno okupljanje su započeli zajedničkom molitvom.

Vojska i narod ujedinjeni

Područje osigurava brojna i dobro opremljena vojska koja je, kako piše BBC, u dobrim odnosima s prosvjednicima koji skandiraju da su vojska i narod ujedinjeni. Raspoloženje je opušteno, ali ne kao prije srijede kada su Mubarakove pristaše uletjele među prosvjednike i izazvale sukob s više smrtnih posljedica.

U međuvremenu strani mediji javljaju o informacijskom vakuumu koje pokušava uspostaviti egipatska vlast. "To Egipat stavlja u društvo najgorih tlačitelja svijeta, kao što su Mianmar, Iran i Kuba", priopćio je Joel Simon, izvršni direktor Odbora za zaštitu novinara (CPJ), nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku. Simon naglašava kako su dokaz za to sustavni i stalni napadi koje je udruga dokumentirala i za koje nema sumnje da se radi o orkestriranom naporu vlade s ciljem potiskivanja medija.

"Osoba koja je najodgovornija za ovo situaciju je egipatski predsjednik Hosni Mubarak osobno", ističe Simon pozivajući egipatsku vladu da odmah učini zaokret.

30 zatvaranja i 26 napada na novinare u posljednja 24 sata

Udruga je samo u posljednja 24 sata zabilježila 30 zatvaranja, 26 napada na novinare i osam slučajeva oduzimanja opreme. Navode i kako su agenti u civilu i uniformama snaga sigurnosti ušli u dva hotela u Kairu gdje su strani novinari da bi im zaplijenili opremu. Mubarakove su ciljne mete, tvrdi se, egipatski i drugi arapski novinari, ruski i američki novinari, Europljani i predstavnici medija iz Južne Amerike.

Takve se novinare nastoji predstaviti kao izraelske špijune i strane provokatore kojima je cilj destabilizirati Egipat. U četvrtak su tako pritvoreni voditeljica dopisništva The Washington Posta u Kairu Leila Fadel, fotografkinja lista Linbda Davidson, zatim Corban Costa i Gilvan Rocha s brazilske radiotelevizije te ekipa od pet ljudi s poljske nacionalne televizije TVP. Noćas su pritvorena i dva reportera New York Timesa, a novinarku kanadskog lista Globe and Mail, Soniju Vermu, na tri je sata zarobila vojska. CPJ navodi i kako je novinara CNN-IBN-a Rajesha Bharadwajma vojska odvela s Trga Tahrir te se ne gdje se sada nalazi, a belgijski novinar Maurice Sarfatti jučer je dva puta uhićen. U Kairu su uhićena i tri novinara rumunjske televizije Antena 3.

Dopisnik Fox Newsa Greg Palkot i producent Olaf Wiig hospitalizirani su nakon što su ih pretukli provladini prosvjednici. Od ubodnih se rana u Kairu oporavlja i novinar švedske televizije Bert Sundström, kao i dopisnik grčkog dnevnog lista Petros Papaconstantino. U nemirima u Kairu napadnuti su i novinari CBS-a, arapskih TV mreža Al-Arabiya i Al-Jazeera, fotografi agencija SIPA Press, a oprema je oduzeta novinarima AP-a, BBC-a, američkog PBS-a, španjolske televizije TV3, te novinarima iz više turskih redakcija, ističe CPJ.

SAD raspravlja o sudbini Egipta

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame pregovara s američkim dužnosnicima o prijedlogu da egipatski predsjednik odmah podnese ostavku. Na čelu prijelazne vlade bio bi prema tom planu Omar Sulejman koji bi odmah započeo s reformama. Ostali članovi vlade dolazili bi iz oporbenih redova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara