Dan odluke za SDP: Odlazak Bernardića ili potpuni raskol stranke

Dan odluke za SDP: Odlazak Bernardića ili potpuni raskol stranke
Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

ZAJEDNIČKOM sjednicom kluba zastupnika SDP-a i Predsjedništva te stranke kriza u SDP-u mogla bi se dodatno produbiti. Naime, veći krug SDP-ovaca već dulje traži od Davora Bernadića da se povuče s čela stranke, što on za sada odbija. Štoviše, na današnjem sastanku Bernardić bi trebao inzistirati na preuzimanju vođenja SDP-ova saborskog kluba, nakon što je Arsen Bauk najavio povlačenje s te pozicije.

Umjesto raskola ipak kompromis?

Među zastupnicima SDP-a većinsko je raspoloženje protiv Bernardića, s obzirom na činjenicu da je čak dvije trećine zastupnika potpisalo pismo kojim traže odlazak Bernardića s predsjedničke dužnosti, pa se nevjerojatnim čini da bi ga podržali za predsjednika Kluba. No prema Statutu, za postavljanje šefa kluba zastupnika ne treba glasanje, nego samo dopis predsjednika stranke šefu sabora da on preuzima tu funkciju.

Ako se to danas dogodi, mnogi predviđaju definitivan raskol u stranci, a toga je, čini se, svjestan i sam Bernardić.

Mnogi su tako skloni kompromisnom rješenju te umjesto Bauka i Bernardića traže treću osobu koja bi mogla voditi klub zastupnika. Za sada među SDP-ovcima najbolje kotira Peđa Grbina, no pitanje je kako će na to reagirati Bernardić koji je Grbina, s još trojicom SDP-ovaca, nedavno suspendirao sa svih stranačkih funkcija.

Zašto žele Bernardićev odlazak?

Podsjetimo kako velika većina članova SDP-a od Bernardića mjesecima traži ostavku, a najviše mu zamjeraju loš rad stranke i loš rejting u javnosti. Primjerice, od 29 posto podrške u anketama, koliko je SDP težio u travnju 2016. godine, srozao se na 18,7 posto u srpnju ove godine. Bernardiću se zamjeraju raspuštanje organizacija, brisanja iz članstva i izborni inženjering kod izbora u lokalnim stranačkim organizacijama.

Zamjera mu se nepostojeća odnosno promašena medijska strategija te propusti u aferi Agrokor, i to zbog nesnalaženja i nejasnih i kontradiktornih poruka, što je rezultiralo neuspjehom inicijativa za smjenu ministara i vlade.

"Bernardić je odgovoran zbog gubitka koalicijskog potencijala SDP-a i političke irelevantnosti stranke", smatraju kritičari unutar SDP-a.

Najveće zamjerke ipak su one zbog koketiranja s Milanom Bandićem te izbor Davorka Vidovića za političkog tajnika SDP-a, jer je on pristao biti ministar u vladi koju je pokušala instalirati Kolinda Grabar-Kitarović u vrijeme dok se SDP trudio sastaviti svoju vladu. Na kraju, aktualnom šefu SDP-a zamjeraju se nedolasci i neaktivnost u saboru te prijetnje izbacivanjima i sankcijama za političke neistomišljenike.

Komadina spreman voditi SDP

Naglasimo kako je Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a, nedavno naglasio da bi, u slučaju Bernardićeva odlaska, bio spreman preuzeti stranku kao privremeni čelnik, ali da treba imati realno vrijeme da stabilizira stanje u stranci.

Komadina procjenjuje da mu za to treba godina dana, kako propisuje i Statut stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara