UŽIVO IZ KNINA Kolinda nije otišla na misu jer joj je prevruće

UŽIVO IZ KNINA Kolinda nije otišla na misu jer joj je prevruće

Foto: Dusko Jaramaz, Hrvoje Jelavić/PIXSELL, Index

BUDNICOM ulicama Knina počela je u subotu proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Budnica je počela u 7 sati, a izveo ju je Orkestar Oružanih snaga RH.

>> Obilježavanje obljetnice Oluje pratite uživo na Indexu:

15:00 U Kninu je privedena skupina osoba koje su urlale ustaški pozdrav "Za dom spremni". Opširnije.

14:10
Predsjednik sabora Gordan Jandroković rekao je u Kninu kako se treba trajno sjećati svih hrvatskih junaka, čestitati svima koji su organizirali Vojno redarstvenu operaciju Oluja, prisjetiti se prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te čuvati mir, slobodu i demokraciju.

"Danas imamo demokraciju, slobodu i mir koji treba čuvati i u koji treba ugraditi puno znanja, nacionalnog duha i jedinstva", izjavio je Jandroković uoči  početka centralne mise u Kninu te građanima čestitao 5. kolovoza, dan kad je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu.

"Cilj svih nas koji smo odgovorni je da Hrvatsku učinimo zemljom u kojoj će se kvalitetnije živjeti, da osiguramo političku stabilnost, gospodarski rast i razvoj, snažne institucije koje će štititi pravni poredak te uvijek iskazivati solidarnost s onima koji su slabiji kojih u hrvatskom društvu ima", poručio je.

Rekao je i da je civilizacijska stečevina da se svakoj žrtvi treba pokloniti, no da s obzirom na poruke koje dolaze iz Srbije treba reći da je istina samo jedna, da je razlog rata na području bivše Jugoslavije i onog dijela koji se vodio u Hrvatskoj velikosrpska agresija, kao i da je odgovornost za sve što se događa snosi Miloševićev režim i njegova ideja velike Srbije od koje je sve krenulo.

"Hrvatska je vodila obrambeni rat. Oluja je bila oslobodilačka operacija, legitimna i legalna. Žrtvama se treba pokloniti, ali isto tako očekujem da se poštuje i istina koja je jako bitna", kazao je Jandroković i dodao da iz Srbije očekuje poruke koje se temelje na povijesnoj istini.

Upitan hoće li sutra on ili netko drugi iz državnog vrha biti u Uzdolju kod Knina gdje će u organizaciji Srpskog narodnog vijeća biti održana komemoracija za nastradale Srbe u Oluji, Jandroković je rekao da o tome još nisu razgovarali i da mora vidjeti sa kolegama iz Vlade hoće li netko tamo biti.

12:00 Počela je sveta misa na kojoj nije nazočna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog velikih vrućina, kako su iz njenog ureda potvrdili HRT-u.

11:30 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je u Kninu na proslavi 22. obljetnice Oluje izjavio da bi se hrvatska država trebala suočiti  sa svim žrtvama Domovinskog rata i time pokazati svoju snagu.

"Danas je prilika da se prisjetimo svih žrtava i stradanja, svih civilnih žrtava, da se jednostavno kao moderna i odgovorna država  s tim suočimo. To treba biti hrvatska snaga i prednost, a ne hrvatska nesigurnost", izjavio je Bernardić novinarima na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje".

Istaknuo je da cijeli hrvatski narod danas slavi  "dan ponosa i slave" koji je ujedinio cijelu Hrvatsku u borbi protiv novog modernog oblika fašizma miloševićevske politike.

10:50 Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović poručio je danas iz Knina da uopće nije bitno što o "Oluji" misle u Srbiji. Opširnije...

10:30 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako se nada da ćemo jednog dana zajedno sa srpskom zajednicom biti u stanju zajedno obilježiti "Oluju" kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju i politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova, izrazivši žaljenje zbog gubitka svakog života - hrvatskog i srpskog.

"Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obilježiti "Oluju" kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Kninu upitana trebaju li predstavnici Srpskog narodnog vijeća, koji će se pokraj Knina pokloniti srpskim žrtvama Oluje, biti u Kninu.

Što se Hrvatske tiče, rekla je, nama je žao svakog - života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu općenito. "Ne veselimo se ničijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana",  kazala je u subotu u Kninu predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

10:05 "Poštovana predsjednice, predsjedniče Sabora, zastupnici, poštovani gradonačelniče, župane, dragi hrvatski branitelji, obitelji poginulih i nestalih branitelja...

Čast mi je pozdraviti vas ovdje iz srednjovjekovne kolijevke Hrvatske. Svim hrabrim braniteljima čestitam njihov dan. Hrvatska je poput drugih država 90.-te težila demokraciji. Bili smo suočeli s brutalnom agresijom velikosrpskog Miloševićevog režima. Zahvaljujući državničkoj odlučnosti Franje Tuđmana i požrtvovnosti branitelja, Hrvatska je obranjena i oslobođena.

Ne bi bilo ništa od toga da nije bilo akcije Oluja. Za manje od 4 dana oslobođeno je 20 posto hrvatskoj teritorija. Iz tih područja protjerano je 200.000 naših sugrađana, koji su se tek 1991. uspjeli vratiti.

Olujom je spriječena još jedna Srebrenica. Ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti.

Hrvatska država ne da na Oluju isto onako kako hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku", kazao je u obraćanju premijer Andrej Plenković.

9:53 "Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obilježiti "Oluju" kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova.

Što se Hrvatske tiče, nama je žao svakog života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu općenito. Ne veselimo se ničijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana", kazala je u subotu u Kninu predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

9:50 Na svečanost u Kninu došli su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u društvu Franka Vidovića, ministar financija Zdravko Marić, izbornik vaterpolske reprezentacije i hrvatski branitelj Ivica Tucak, varaždinski župan Radimir Čačić...

9:43 Podignuta je hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi.

9:30 Čitaju se imena poginulih u "Oluji".

9:25 "Hvala svima na dolasku, želim kao vojnik, zapovjednik i sudionik Oluje reći da je ona simbol vojničkog uspjeha, junaštva i kruna svih pobjeda", izjavio je novinarima u Kninu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

"Želim zahvaliti svim braniteljima, stradalnicima, vojnicima, policajcima, svima koji su u tom sudjelovali, a najviše obiteljima branitelja za današnji mir i slobodu u našoj Hrvatskoj, želim čestitati Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Budimo dostojanstveni u obilježavanju", rekao je.

"Znali smo svi mi da radimo nešto dobro za svoj narod i državu, mi rat nismo željeli, hrvatska vojska i policija u sinergiji i zajedništvu... Vidjeli ste da smo izašli kao pobjednici, vidjeli ste i našeg saveznika koji je rekao da se Oluju izučava na vojnim školama kao briljantnu akciju", rekao je.

Na kraju su ga pitali je li i 1995. bilo vruće kao i danas u Kninu.

"Bilo je isto, vjerujte mi. Možete zamisliti, puna ratna oprema, vojnik treba od onog vrha doći do tu, možete zamisliti što to znači u takvim uvjetima. Ali tajna te pobjede su naši ljudi, hrabri i odvažni, to je ta razlika koja je rezultirala: hrvatski čovjek", zaključio je Krstičević.

9:15 Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Knin su u subotu došli visoki državni dužnosnici te su najprije minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i položili vijence i zapalili svijeće na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede "Oluja 95" gdje su se okupili i brojni branitelji.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Svi su se potom uputili na kninsku tvrđavu gdje će biti pročitana povjesnica o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji i gdje će se minutom šutnje odati počast poginulim braniteljima. Potom će se tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije.

Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi bit će podignuta uz državnu himnu i ispaljivanje 22 plotuna, u spomen na 22. obljetnicu Oluje. Posebna atrakcija bit će zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane gdje će prvi puta javnosti biti predstavljeni helikopteri Kiowe.

8.30 Kod spomenika pobjede "Oluja 95" položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te  te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodit će vojni biskup, mons. Jure Bogdan.
U 9,15 sati bit će održan vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora, a u 9,20 sati čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje započet će program na kninskoj tvrđavi.

U Knin su već pristigli brojni građani, a među njima su i brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. sudjelovali u "Oluji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara