DANAC POUL NYRUP RASMUSSEN PREDSJEDNIK PES-A

Bivši danski premijer Poul Nyrup Rasmussen izabran je u subotu za predsjednika Stranke europskih socijalista (PES), frakcije socijalističkih, socijaldemokratskih i laburističkih stranaka u Europskom parlamentu, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Na izborima na kongresu PES-a u Bruxellesu, Rasmussen je tijesnom većinom pobijedio Giuliana Amata, bivšeg potpredsjednika Konvencije o budućnosti Europe, koja je pripremila nacrt europskog ustava, rekao je talijanski delegat Ugo Intini.

Rasmussen je dobio 163 glasa, a Amato 157, rekao je.

Rasmussena su podržale brojne stranke iz istočne i središnje Europe, kao i belgijske i francuske stranke. Amato je dobio potporu Britanaca, Nijemaca, Španjolaca i Talijana. Prema Intiniju, četvero delegata SPD-a glasovalo je za Rasmussena, dok su se Grci, uglavnom skloni Amatu, podijelili.

PES je također objavio svoj manifest za izbore za Europski parlament u lipnju ove godine u kojem se zauzima za snažnu socijalnu Europu i izražava potporu Lisabonskoj strategiji, odnosno gospodarskim i socijalnim reformama koje bi trebale omogućiti da europsko gospodarstvo do 2010. bude najkonkurentnije na svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

PES, međutim, ne zauzima službeno stajalište o europskom ustavu, iako ga podržava velika većina nacionalnih stranaka.

"Ustav je nužan za uspješno proširenje. Njegovo usvajanje mora stoga biti prioritet za europske vlade", navodi se u manifestu, koji će tijekom popodneva biti ponuđen na glasovanje.

Na 6. kongresu PES-a sudjeljuje i izaslanstvo hrvatskog SDP-a na čelu s predsjednikom stranke Ivicom Račanom, koje ima status promatrača. Na marginama kongresa Račan će imati niz bilateralnih susreta s visokim europskim dužnosnicima.

(Hina) xzt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara