Danas 52 nova slučaja, zarazili se na svadbi, čobanijadi, maturalnoj zabavi...

Danas 52 nova slučaja, zarazili se na svadbi, čobanijadi, maturalnoj zabavi...
Foto: Pixsell

U HRVATSKOJ je jučer evidentirano 69 slučaja koronavirusa. To je nešto manja brojka od posljednjih dana.

Trenutno je 897 aktivnih slučajeva u Hrvatskoj.

Među njima je 90 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata.

Jučer se u javnosti dosta komentiralo ponašanje u HDZ-ovom stožeru gdje nitko, uključujući ministra Beroša, nije pazio na razmak. Krunoslav Capak je priznao da je u izbornoj noći po stožerima bilo odstupanja od preporučenih epidemioloških mjera u trenucima euforije te da su "stvari izbjegle kontroli" u većini stožera.

Stanje po županijama
(na popisu su samo županije koje su DANAS izvijestile o novom broju slučajeva)

 • Istarska - 1 novi
 • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
 • Virovitičko-podravska - 0 novih
 • Zadarska - 1 novi
 • Ličko-senjska - 1 novi
 • Primorsko-goranska - 7 novih
 • Brodsko-posavska - 5 novih
 • Grad Zagreb - 13 novih
 • Krapinsko-zagorska 1 novi
 • Šibensko-kninska - 1 novi
 • Osječko-baranjska - 4 nova
 • Vukovarsko-srijemska 3
 • Splitsko-dalmatinska - 14
 • Sisačko-moslavačka - 9
 • Požeško-slavonska - 1 novi

RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE TIJEKOM DANA PRATITI NA INDEXU

15:00 Nakon upravo pristiglih nalaza, u Sisačko-moslavačkoj županiji imamo još sedam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Šest osoba je s područja grada Kutine, dok je jedna s područja Općine Martinska Ves. Osobe s područja grada Kutine imaju isti izvor zaraze.

Svi kontakti se stavljaju u zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući. Molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas, objavio je stožer.

14:30 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 67 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 60 osoba te je sedam osoba hospitalizirano. Danas su testirane 102 osobe, od toga je jedna pozitivna na korona virus (COVID-19). Ukupno je testirano 2310 osoba, u samoizolaciji se nalazi 549 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

14:00 U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 930. Među njima je 89 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata. Nema preminulih. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3272 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2229 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4709 osoba. Do danas je ukupno testirano 86.860 osoba, od toga 866 u posljednja 24 sata.

13:44 U bolnici u Rijeci zaražena su dvije djelatnice, potvrdili su za Index iz KBC Rijeka. Dva djelatnika su za sada bez simptoma te nisu na liječenju. > Opširnije

13:20 Slovenske vlasti kažu da Hrvatska teško kontrolira stanje. > Opširnije

12:35 U Vrhovinama je utvrđen jedan slučaj Covida-19, riječ je o 83-godišnjoj žene koja je prevezena  u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dobro je i nije na respiratoru, doznaje u utorak Hina u Općini Vrhovine.

Načelnik Vrhovina u Ličko-senjskoj županiji, Milorad Delić, rekao je za Hinu da je baka bila u posjetu kod kćeri u Ogulinu, u Karlovačko-županiji gdje je oboljela i odakle je prevezena na liječenje u zagrebačku Infektivnu kliniku.

„Ovaj slučaj smatramo potpuno izoliranim; vjerujem da se baka zarazila u Ogulinu i da nema opasnosti da bi se zbog toga pojavio još koji slučaj zaraze u Vrhovinama“, dodao je Delić.

I Stožer Civilne zaštite Ličko-senjskoj županije danas je priopćio kako je poznat izvor zaraze pacijentice iz Vrhovina, odnosno da je riječ o kontaktu iz druge županije (Karlovačke), i da nije povezano s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjske županiji, tj. s Otočcem.

Ukupno je do sada u Ličko-senjskoj županiji oboljelo 29 osoba, sedam je aktivnih slučajeva,  21 osoba je izliječena, a jedna je osoba umrla.

Od sedam oboljelih dvije su osobe na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja.

U posljednja 24 sata u županiji je provedeno  21 testiranje na koronavirus, u samoizolaciji je 46 osoba, te nije utvrđeno kršenje te mjere.

11:59 Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su osobe novooboljele od koronavirusa. Obje osobe su s područja grada Kutine. Poznat je izvor zaraze kod svih osoba te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

11:46 Od ukupno 166 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba.

10 osoba je iz Splita, 1 osoba iz Dugopolja, 1 osoba iz Podstrane, 1 osoba iz Trogira i 1 osoba iz Makarske. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 12 ih se dovodi u vezu sa svadbenim okupljanjem od prije nekoliko dana, dok se dvije osobe ne dovode u vezu sa spomenutim događajem. Svi novooboljeli epidemiološki su obrađeni, a njihovi kontakti se obrađuju.160 osoba nalazi se u samoizolaciji.

11:30 Na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirana su tri nova slučaja.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 ( 2 osobe iz Ivankova, 1 iz Vinkovaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 79, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 60 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2924. U samoizolaciji na području županije nalazi se 249 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (3 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara i 7 nezdravstvenih radnika)", stoji u priopćenju stožera.

11:25 Na području Osječko-baranjske županije evidentirana su četiri nova slučaja

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 104 uzorka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus (2 Đakovo, 1 Čepin, 1 Osijek). Svi novooboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutno je 251.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek ukupno je hospitalizirana 21 osoba, dvije manje nego dan ranije, s tim da je jedna osoba i dalje na respiratoru.  

Samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za četiri kontakta novooboljelih, a pod tom mjerom na području županije trenutno je ukupno 834 osoba.

Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a prilikom 68 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, objavio je stožer.

11:19 Jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, aktivno 17 slučajeva oboljenja, na području Šibensko-kninske županije. U protekla 24 sata na području naše županije još je jedna osoba pozitivno na COVID-19. Riječ je o mladoj muškoj osobi iz Vodica koja je kontakt poznate oboljele osobe i nalazi se na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske županije.

U ovom trenutku 17 je aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, od kojih je 9 u Kninu, 3 na području Vodica, 3 u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu. Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 118 osoba, od kojih je 98 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere. Od jučer je testirano 109 osoba. Unatoč porastu broja oboljelih, epidemiološka situacija u županiji je pod kontrolom, kažu iz županije.

11:00 U Zagrebu 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U 24 sata je testirano 352 osobe. Od 13 pozitivnih jedna osoba je strani državljanin importiran iz Švicarske, sedam su kontakt već zaraženih, a za pet osoba se ne zna, što znači da imamo lokalnu transmisiju.

10:54 Dvije medicinske sestre iz bolnice u Vukovaru pozitivne su na koronavirus, a 37 zaposlenika stavljeno je u samoizolaciju, potvrdila je za Index ravnateljica ove bolnice doktorica Vesna Bosanac. > Opširnije

10:42 U Brodsko-posavskoj županiji je pet novih slučajeva. Četiri pozitivne osobe su kontakti osoba koje su bile na jednoj svadbi izvan područja Brodsko-posavske županije na kojemu je već ranije potvrđeno više zaraženih osoba iz više hrvatskih županija.

Jedna pozitivna osoba povezana je s javnim okupljanjem (Čobanijada) koje je održano u naselju Podcrkavlje 27. lipnja. S obzirom na to da je već nekoliko pozitivnih osoba povezano s navedenim događanjem na kojemu je bilo puno sudionika, mole se sve osobe koje su bile na tom događanju da se, ukoliko imaju određene respiratorne simptome, da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine s kojima će se dogovoriti o daljnjoj proceduri.

10:39 Primorsko-goranska županija danas broji 7 novozaraženih od kojih je jedna liječnica iz KBC-a Rijeka, koja se pridržavala svih epidemioloških mjera na radnome mjestu. Tri osobe povezane su s jednom maturalnom zabavom. Trenutno je u ovoj županiji je 31 zaražena osoba i 74 izliječenih, potvrđeno je iz županijskog stožera.

10:30 U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan novi slučaj

"Na području Krapinsko-zagorske županije s današnjim danom evidentirana je 1 nova osoba pozitivna na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 5. Novoevidentirana osoba dolazi s područja Općine Zagorska Sela. U proteklih 24 sata testirano je 39 osoba, od kojih je 37 negativno, 1 je pozitivna i za 1 se čekaju rezultati. S današnjim danom, dosad je ukupno testirano 3229 osoba", stoji u priopćenju.

10:15 U Ličko-senjskoj jedan novi slučaj

U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji jedna je novooboljela osoba. Riječ je o osobi s područja Vrhovina koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije te nije povezana s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjske županiji. Novooboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

9:55 Zadarska županija ima 1 novu zaraženu osobu.

9:38 Istarska županija ima 1 novooboljelu osobu. Testirali su 195 uzoraka. Radi se osobi koja je došla iz Zagreba te je kontakt već zaražene osobe

9:17 Virovitičko-podravska također nema novooboljelih

Zaštitna oprema (kirurške maske, maske N95, zaštitna odijela s kapuljačom, viziri, naočale, rukavice, alkohol…), nabavljena sredstvima Vlade RH, a pristigla iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, u dvorištu Područne službe 112 u Virovitici, podijeljena je domovima za stare i nemoćne s područja Virovitičko-podravske županije, kao i udomiteljskim obiteljima, javili su iz županije.

9:15 Dobre vijesti iz Bjelovarsko-bilogorske

08:25 Znanstvenik Goran Lauc gostovao je na HRT-u.

"Moramo smanjiti brzinu kojom se širi koronavirus jer ako se svi zarazimo imat ćemo kolaps zdravstvenog sustava. Ali možemo rasporediti broj ljudi koji će se razboljeti na određeno vrijeme. Treba uvesti maske u svim javnim prostorima. Naše ponašanje nam još nije došlo na naplatu, broj bolesnih je još mali i nitko ne zna što će biti. Mislim da nećemo imati kataklizmičke situacije u bolnicama, a što će biti na jesen nitko ne zna"

"Idemo prema situaciji u kojoj će se sve više ljudi zaraziti", dodao je. > Opširnije

07:55 37 zaposlenika, medicinskog osoblja Vukovarske bolnice je u samoizolaciji, a dvije sestre zaražene su covidom-19. Informaciju o zaraženim medicinskim sestrama, u nedjelju navečer je Telegramu potvrdila dr. Vesna Bosanac, ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru, rekavši kako bolnica, unatoč problemima, radi posve normalno. Bosanac je dodala da nitko od 37 zaposlenika u samoizolaciji nije pozitivan, no da su, predostrožnosti radi, ostali kod kuće.

U ponedjeljak iz Vukovarske je bolnice priopćeno kao je došlo do ”reorganizacije” pojedinih odjela te da medicinskih sestara ima dovoljno. No, veliki je problem na Odjelu ginekologije, gdje su sve medicinske sestre, zbog jedne oboljele, poslane u samoizolaciju, pa ih zamjenjuju kolegice s drugih odjela.

07:30 Ministar zdravstva Vili Beroš sinoć je u razgovoru za RTL kazao kako su najveći problem obiteljska okupljanja.

"Trenutno smo evidentirali da su obiteljska okupljanja problem, kao što smo pred deset dana evidentirali noćne klubove i tada poduzeli mjere koje su dale rezultate. Razmišljamo o mjerama, ali to još u ovom trenutku nije na tapeti iako smo na Stožeru ujutro dugo razgovarali o koronakrizi. Mnoge su mjere na stolu, primijenit ćemo ih kao i do sada, u trenutku za koji smatramo da je optimalan", rekao je Beroš ne otkrivajući detalje te dodao:

"Kada bi se svi pridržavali preporuka - fizički razmak, provođenje higijene - ne bismo o mjerama razgovarali", dodaje. > Opširnije

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara