Danas i službeno počinje izborna promidžba

DANAS i službeno počinje izborna promidžba za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 23. studenoga.

Predizborna promidžba trajat će 16 dana, do 22. studenoga kada, dan prije održavanja izbora, počinje izborna šutnja.

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u 19 sati. Birališta će na dan izbora biti otvorena od 7 do 19 sati, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i dan ranije.

Za zastupnička mjesta u Saboru natjecat će se 5.119 kandidata, a podnesene su ukupno 403 kandidature.

Državno izborno povjerenstvo prve će neslužbene rezultate izbora objaviti dva do tri sata nakon zatvaranja birališta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor mora se sastati na konstituirajućoj sjednici u roku od 20 dana od objave službenih rezultata izbora, odnosno kada pristignu izborni materijali sa svih birališta.

Na izborima za Hrvatski sabor birači će razmjernim izbornim sustavom sa stranačkih ili neovisnih lista, na kojima je 14 kandidata i njihovih zamjenika, birati zastupnike. Pravo na raspodjelu zastupničkih mandata imat će stranke i neovisne liste koje prijeđu izborni prag od pet posto u pojedinoj izbornoj jedinici.

Republika Hrvatska podijeljena je na deset izbornih jedinica u kojima glasuju birači s prebivalištem u zemlji, a u 11. izbornoj jedinici hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Pripadnici nacionalnih manjina glasuju za osam zastupnika nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinci koja obuhvaća cijelo područje Hrvatske.

Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Na izborima za Zastupnički dom u siječnju 2000. natjecalo se 35 stranaka, 15 koalicijskih i 19 neovisnih lista te 30 kandidata nacionalnih manjina. Tada su bile registrirane 83 političke stranke, a pred ove izbore registrirana je 91 stranka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara