Danas i sutra vrhunac toplinskog vala. Vakula najavio novu promjenu vremena

Danas i sutra vrhunac toplinskog vala. Vakula najavio novu promjenu vremena
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL, DHMZ

DANAS i sutra se u Hrvatskoj očekuje vrhunac toplinskog vala.

Već za danas je za riječko područje izdano crveno upozorenje Meteoalarma, dok je za područje Knina izdano narančasto upozorenje. Za ostatak zemlje zbog temperatura koje će prelaziti 35 Celzijevih stupnjeva na snazi je žuto upozorenje. Na kopnu je, osim zbog velikih vrućina, na snazi i žuto upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

Zoran Vakula u najnovijoj prognozi za HRT javlja kako osim toplinskog vala danas na kopnu prijete i pljuskovi i grmljavina.

"Još će nestabilnije biti tijekom ponedjeljka te posebice u utorak, kada većini Hrvatske slijedi nova promjena vremena - pad temperature je neprijeporan, znatniji u sjevernim kopnenim krajevima, a moguće su i oluje uoči godišnjice Oluje", najavljuje Vakula.

Danas vruće, ali u većini Hrvatske nestabilno

U petak će na istoku Hrvatske biti nestabilno pa će uz sunčano vrijeme postojati i velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena s tučom. Najniža temperatura od 18 do 20°C, a najviša većinom 33 i 34°C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti iznadprosječno toplo. I dok nas niz vrućih dana ne treba čuditi, ponegdje već treća topla noć u nizu ne događa se baš često. Ni kiša vjerojatno neće biti ni učestala, ni obilna, ali ipak pljuskovi s grmljavinom vrlo su vjerojatni u svim županijama, kao i moguće nevrijeme.

Upozorenja za pljuskove i grmljavinu postoje i za gorje i unutrašnjost Istre, a i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje - na riječkome području čak vrlo velika. I to ne samo zbog dnevne vrućine tijekom pretežno sunčanoga vremena, nego i zbog rijetko tople noći i jutra. U četvrtak je najniža temperatura zraka u Rijeci, primjerice, bila 3. najviša u povijesti mjerenja na 30. dan srpnja, a u petak ujutro vjerojatno će biti još iznimnija.

Za zdravlje moguće opasna iznadprosječna toplina nastavit će se i u Dalmaciji, posebice u unutrašnjosti, gdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom, osobito uz granicu s BiH. Uz more sunčanije, čak i vedro, uz osvježavajući maestral. Temperatura mora od 23 do 25°C, na jugu ponegdje i malo viša, dok će zrak uz prevladavajuću vedrinu ujutro biti od 21 do 25°C - poslijepodne pak od 31 do 34°C, u Metkoviću i okolici i oko 37°C.

Do ponedjeljka vruće, uz rijetke pljuskove, a zatim...

Vrućina će se nastaviti i sljedećih dana, ali u većini unutrašnjosti ipak malo manje izražena. Pritom su za vikend pljuskovi mogući uglavnom u gorju, a početkom tjedna i još ponegdje.

Na Jadranu će vjerojatnost za neverine biti manja, ali se ne smije zanemariti - u subotu na jugu, od nedjelje na sjevernom dijelu. Naravno, noći će i dalje biti tople, a dani vrući, uz burin pa maestral, a najava promjene vremena bit će jačanje juga u ponedjeljak, najavljuje Vakula.

MUP objavio savjete vozačima

"Tijekom petka, djelomice i pretežno sunčano s mogućnošću kratkotrajnih pljuskova, dok bi u ostatku vikenda, uglavnom trebalo biti suho.   

U takvim okolnostima, kolnik mjestimično može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.
 
Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti", objavio je MUP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara