Danas je dan "D" hrvatskog pravosuđa

Danas je dan "D" hrvatskog pravosuđa

DAN IZRICANJA presude prvom hrvatskom saborskom zastupniku ikada optuženom za ratni zločin konačno je došao. Godinu i pol dana nakon početka suđenja sudac Željko Horvatović će konačno morati reći ono što kao da je izbjegavao i odgađao cijelo ovo vrijeme - smatra li hrvatski sud Gordanu Getoš Magdić, Zdravka Dragića, Tihomira Valentića, Dinu Kontića, Ivicu Krnjaka i Branimira Glavaša odgovornim za mučenja i smrti civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine. Glavašu prijeti 20 godina zatvora.

Optužnici za stravične zločine prethodila je objava intervjua s Krunoslavom Fehirom u Feral Tribuneu, pripadnikom takozvanog BOB-a, Branimirove osječke bojne, čije je postojanje Glavaš osporavao  do samoga kraja suđenja. Postojanje te postrojbe zanijekao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni šef Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju Vladimir Šeks koji je za Srbe čija su tijela beživotna plivala Dravom okrivio fantomsku "petu kolonu", bez lica i imena, koja je operirala obučena u maskirne odore Zbora narodne garde i policije. Kazao je da su "petokolonaši" organizirali ubojstva i širili lažne glasine kako bi eliminirali najodgovornije ljude u obrani. No, evo što kaže Fehir kako su izgledala ubojstva od milja nazvana slučaj "garaža" i slučaj "selotejp":

Čedomir Vučković, Milutin Kutlić, Radoslav Ratković

"Osobno sam pucao u Čedomira Vučkovića, a bio sam u automobilu kad su Radoslav Ratković i Milutin Kutlić odvezeni na Dravu, gdje im je pucano u glavu, od čega je Kutlić preminuo, a Ratković je preživio. Sve to, kao i druga ubojstva, organizirao je i zapovjedio Branimir Glavaš. On je tvrdio da su ti ljudi četnici i teroristi, a ne civili, što sam saznao tek nekoliko godina kasnije. Ta me spoznaja šokirala i nagnala da se odlučim dati ovaj iskaz. BOB je bio vojna postrojba u kojoj se strogo poštovala hijerarhija i zapovjedni lanac. Ništa se nije moglo dogoditi bez znanja i mimo zapovijedi zapovjednika Branimira Glavaša. U Osijeku je tih dana možda i bilo nekontroliranih pljački. Jedna osoba možda i može biti ubijena izvan kontrole. Ali ubiti nekoliko desetaka civila na isti način, to se ne može bez organizacije. I nisam to čuo iz druge ruke, nego sam svjedok tih zločina. U tome sam i osobno sudjelovao, zbog čega se duboko kajem i tražim oprost. A sve je to organizirao i zapovjedio Glavaš."

Fehir, dakako nije jedini svjedok optužbe - ima ih oko 130, a istragu protiv njega vodio je današnji Ravnatelj policije Vladimir Faber.

Politički proces

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaševa obrana uvijek se vrtjela oko iste stvari - premijer Ivo Sanader želi ga strpati u zatvor iliti "Sanaderov kazamat", nakon što je osnovao vlastitu stranku i napustio HDZ. Istina je da je Sanaderova stranka Glavašu, po vlastitom nahođenju tijekom zadnjih godina davala "kolačiće i packe" - primjerice, HDZ-ova saborska većina je odlučila da se Glavašu oduzme imunitet pa da ga se pusti iz pritvora, a u siječnju 2008. godine Sanader je otišao tako daleko da je na dan kada je sudsko vijeće na čijem je čelu Željko Horvatović odlučivalo hoće li Glavaša pripustiti na konstituirajuću sjednicu Sabora hladno rekao da će ovaj biti pušten iz pritvora.

Za danas je sazvana izvanredna sjednica Sabora povodom razrješavanja "europske zavrzlame" - prijedloga Ollija Rehna o razrješenju hrvatsko-slovenskog spora. Ukoliko Glavaša osude to je povod zahvaljujući kojemu će Sabor moći promptno reagirati na spremanje Glavaša u kazamat. Ako ga osude, Mandatno-imunitetno povjerenstvo može odmah dostaviti prijedlog Saboru o skidanju imuniteta o kojemu će već okupljeni Sabor lako moći glasati. Kuloarske priče u dvije najveće stranke u Hrvatskoj SDP-u i HDZ-u su podijeljene, po pisanju Glasa Slavonije.

Neki kažu da HDZ hrvatsko-slovenskim sporom želi odvući pozornost s Glavaša, a drugi da je razlog upravo u brzom skidanju imuniteta pa je ta sjednica zakazana baš za danas. Bio Glavaš osuđen ili ne, činjenica je da je prljava politička igra zaudarala sve ove godine oko Glavaševa procesa - od njegovog pljuvanja po HDZ-u i iskazivanja nepovjerenja Vladi na samome početku 6. saziva, pa do podržavanja spornih Vladinih zakona koje ne bi mogla izvesti bez tri glasa HDSSB-a. Podržavali su ih u trenucima kada manjinski koalicijski partneri nisu, počevši od dana kada se HDZ odlučio da bi Glavaš trebao biti pušten iz pritvora.

Za devet dana Šeksov i Sanaderov HDZ treba odmjeriti snage s Glavaševim HDSSB-om na lokalnim izborima. Glavaš se u pet slavonskih županija odlučio uortačiti sa SDP-om, jer se HSP odlučio da mu je HDZ povoljnija opcija. Sva su ta prepucavanja sporedna u usporedbi s današnjim danom, s obzirom da je sudbina nekadašnjeg, ali dobrim dijelom i sadašnjeg "vladara života i smrti" u Osijeku sada u drhtavim rukama plahog suca Horvatovića. Njegovo će ime današnjim danom biti upisano u povijest hrvatskog pravosuđa i nadajmo se da ćemo ga pamtiti po dobrom.  

Ana Benačić
Foto: branimirglavas.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara