Danas je Dan planeta Zemlje: U New Yorku potpisivanje Pariškog sporazuma o klimi

Danas je Dan planeta Zemlje: U New Yorku potpisivanje Pariškog sporazuma o klimi

Ilustracija: 123rf

DAN JE planeta Zemlje. Tim povodom u New Yorku će dužnosnici više od 130 država, među njima i Hrvatske, simbolično potpisati globalni klimatski sporazum iz Pariza.

Uoči Dana planeta Zemlje aktivisti Zelene akcije jučer su pozvali Vladu da trajno odustane od štetnih projekata poput Plomina C i bušenja Jadrana. Čelnici udruge Bernard Ivčić i Luka Tomac kažu:

"Postavili smo ispred Vlade nekoliko fotografija iz kampanja protiv ova dva projekta. Poručujemo Vladi da se građani protive ovim projektima i da je nakon uvođenja moratorija u prvom mjesecu sada potrebno od njih i trajno odustati i posvetiti se niskougljičnom razvoju, energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije. Vrijeme je da se ovi projekti ostave u prošlosti i da izađemo iz fosilne ere".

"Naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović će ga potpisati. No smatramo da je osim potpisivanja sporazuma bitno pojačati ambiciju i želju kada se predsjednica vrati u Hrvatsku. Također se nadamo da nakon što potpiše sporazum iz Pariza neće odraditi turu po Sjedinjenim Državama s velikim naftnim kompanijama", poručio je Tomac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara