Danas je deset radnika Uljanika dalo otkaz. Plaće još nisu dobili

Danas je deset radnika Uljanika dalo otkaz. Plaće još nisu dobili
Foto: Pixsell/Dusko Marusic

RADNICIMA Uljanika nije isplaćena plaća za rujan te s obzirom na to da je istekao i zadnji termin predviđen Kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik grupe, od utorka će biti pokrenut proces mirenja koji će trajati pet dana, a zatim, ne bude li u međuvremenu isplaćena plaća, radnici ponovno kreću u štrajk.

Potvrdio je to Hini povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, koji je izrazio nadu da će se u idućih pet dana ipak pronaći rješenje. 

"Budućnost Uljanika je neizvjesnija nego ikada, no ipak se nadamo da će se u tih pet dana trajanja procesa mirenja pronaći neko rješenje. Stoga još jednom apeliramo na Vladu da nam pomogne, vjerujem da će razum ipak prevladati", kazao je Šverko.

Kako je objavio HRT, samo danas je otkaze dalo 10 radnika.

Proces mirenja

Nakon još jednog sastanka sindikata i Stožera za obranu Uljanika s vodstvom Uljanik grupe, istaknuo je kako će se Štrajkaški odbor formirati zadnjeg dana procesa mirenja, a od ponedjeljka, ne bude li do tada isplaćena plaća za rujan, radnici Uljanika ponovno kreću u štrajk.

Iz Korporativnih komunikacija Uljanik grupe priopćili su da je na sastanku predstavnika sindikata i uprava društava Uljanik grupe bilo govora o aktualnoj temi isplate plaća za rujan te je tom prigodom utvrđeno da ni Upravi ni sindikatima ne stižu odgovori na mnoge dopise upućene nadležnima.

Naime, Uprava je prije dva tjedna ponudila određeni model isplate plaće, no na isti nije bilo reakcija.

"Budući da Uprava ne može osigurati ni dio plaće bez oslobađanja Uljanikovih depozita, a to se ne može dogoditi bez jamstava države, sindikati su najavili pokretanje postupka mirenja", naveli su iz Korporativnih komunikacija.

Bez informacija na sastanku

Dodali su da je sindikate očekivano zanimala informacija o namjerama ukrajinskih predstavnika koji su protekli tjedan posjetili Uljanik, no da Uprava takve suštinske informacije nije dobila na samom sastanku. 

S današnjeg je sastanka poručeno kako i dalje nije poznato hoće li država na sutrašnjoj Skupštini dioničara dati svoj protuprijedlog za izbor članova u novi Nadzorni odbor Uljanika. Kao što je istaknuto na prethodnom sastanku, Program restrukturiranja još uvijek je na razmatranju u nadležnom Ministarstvu te zasad nema informacija o tome kada će biti upućen u tijela Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara