Danas presuda pijanoj SDP-ovki. Autom ubila čovjeka pa lagala da nije vozila

Danas presuda pijanoj SDP-ovki. Autom ubila čovjeka pa lagala da nije vozila
Foto: Glas Istre/Fiuman

NA Županijskom sudu u Puli danas u 15 sati će biti izrečena presuda bivšoj pročelnici za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Veri Begić, koja je optužena za izazivanje lanjske prometne nesreće na Istarskom ipsilonu u kojoj je poginuo 41-godišnji Igor Soldatić iz Umaga.

Na pripremnom ročištu prije manje od mjesec dana Begić je priznala krivnju, dok se jučer na sudu ispričavala i plakala.

Nakon nesreće sjela na stražnje sjedalo i rekla da nije vozila

Jučer je na sudu objavljena videosnimka na kojoj se vidi trenutak kad je Begić pokušala izaći na čvoru Buje, no očito nije uspjela ugurati karticu ili novac u aparat za naplatu te je nakon duljeg pokušavanja krenula unatrag, okrenula vozilo i vratila se istim putem, samo što je sada bila u suprotnom smjeru. Na taj je način, što je vidljivo na drugoj snimci, ušla na autoput i pri samom uključivanju izbjegla prvo vozilo koje je od šoka odmah zakočilo. No Begić je nastavila vožnju i u tih devet prevaljenih kilometara mimoišla se s još barem sedam vozila.

Zadnja kamera ulovila je Begić u pogrešnom smjeru kod čvora Nova Vas, dakle na manje od kilometar od nesreće. No prije toga, na oko kilometar od mjesta sudara sa Soldatićem, očešala se sa Škodom slovenskih oznaka i nastavila vožnju dalje, do neposredno prije mosta Mirna, gdje je udarila u Peugeot pulskih oznaka kojim je upravljao Soldatić, a u kojem su se nalazili i njegova supruga te 10-godišnje dijete. Ni na jednoj snimci nema trenutka sudara, ni sa Škodom ni s Peugeotom.

Kazala da nije vozila

Sutkinja Gabrijela Marčeta Ferić je pročitala razne izjave svjedoka, vatrogasaca i oštećenih. Tako se otkrilo da je Begić nakon nesreće izašla iz automobila, ogrebena i krvava, i došla do automobila u kojem je Igor još davao znakove života, njegova supruga bila ozlijeđena, a dijete zapomagalo od bolova. Potom se vratila u svoj automobil, a u međuvremenu su stali ostali vozači, pozvali hitnu i krenuli pomoći unesrećenima, dok je Begić sjela na stražnje sjedište svog automobila. Kad su na mjesto događaja došli vatrogasci, jedan od njih pitao je Begić za vozača. Ona mu je kazala "ja sam vlasnica automobila, ali nisam vozila", što je potom ponovila i drugom vatrogascu.

Sam vatrogasac je izjavio da takvo nešto nije čuo u svojoj 30-godišnjoj karijeri, a po njezinoj izjavi vatrogasci su odmah krenuli tražiti vozača u okolici mjesta nesreće, da bi na kraju zaključili da je upravo ona vozač, a ne netko drugi. Sutkinja je također pročitala mišljenje vještaka o brzini kretanja vozila u trenutku sudara, gdje stoji da je Begić vozila oko 95 na sat, a Soldatić 72 na sat.

Imala je 2 promila u krvi

Odvjetništvo tereti Begić da je 15. kolovoza prošle godine pod utjecajem alkohola, i to 1,92 promila, upravljala Peugeotom te na Istarskom ipsilonu na čvoru Buje, izvan naselja Nova Vas, na prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera lijevim bočnim ogledalom udarila u lijevo bočno ogledalo Škode kojom je krećući se pravilno iz suprotnog smjera upravljao 31-godišnji državljanin Slovenije.

Nakon toga je nastavila voziti u zabranjenom smjeru te je prednjim dijelom svog vozila najprije udarila betonsku zaštitnu ogradu koja razdvaja istočnu od zapadne kolničke trake, a potom je lijevim čeonim dijelom automobila udarila u prednju lijevu bočnu stranu Peugeota pulskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao Igor Soldatić, navodi se u optužnici. Vozač je uslijed silovitog sudara zadobio višestruke ozljede kojima je podlegao na mjestu nesreće. Njegova supruga i dijete prošli s lakšim ozljedama.

U vrijeme kad se dogodila nesreća na snazi je bio zakon koji je za ovo kazneno djelo predviđao maksimalnu kaznu od 12 godina, a minimum je tri godine.

Begić to nije bio jedini incident u prometu. Naime, u lipnju 2017. godine je i u Rijeci izazvala prometnu nesreću pod utjecajem alkohola te pobjegla s mjesta događaja. Policija ju je uhvatila pet sati nakon nesreće kada je napuhala 0,42 promila, odnosno 0,32 promila alkohola.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara