Zagorec oslobođen u slučaju "vikendica": Antunu Šporeru 18 mjeseci zatvora

Foto: Damjan Tadić / Cropix

BIVŠI general i bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec je na zagrebačkom Županijskom sudu danas oslobođen optužbe za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg zagrebačkog gradskog zastupnika Antuna Šporera.

Bivši potpredsjednik Zagrebačke skupštine Antun Šporer je osuđen na 18 mjeseci zatvora. Na 10 mjeseci uvjetno su osuđeni i bivši načelnik Uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a, umirovljeni general, Matko Kakarigi i njegov pomoćnik Juraj Vojković. Uvjetna kazna im traje tri godine. Krivnje za izgradnju šetnice na otoku Svetom Klementu su oslobođeni bivši pomoćnik direktora ACI-ja Leo Kuret i Kakarigi. Ovo su još uvijek nepravomoćne presude. 

Šporeru sud blokirao vikendicu

Do pravomoćnosti je sud Šporeru blokirao vikendicu u Novigradu kraj Zadra. U trenutku kada presuda postane pravomoćna, država bi sa tom vikendicom mogla naplatiti 1,1 milijun kuna koliko je MORH nezakonito potrošio na njezinu obnovu.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Šporerova vikendica obnovljena i uređena novcem MORH-a iz fonda za štete koje su počinile snage HV-a. Zagorec je na zadnjem ročištu odbacio optužbe po svim točkama optužnice. Tvrdi kako je obnovu sporne vikendice naredio tadašnji načelnik Glavnog stožera Pavao Miljavac i da on tu ništa nije mogao. Podsjetimo, bivši general već služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog krađe dragulja iz Ministarstva obrane.

Istraga o malverzacijama u obnovi Šporerove vikendica pokrenuta je prije više od deset godina. Mediji su cijeloj priči dali i političku konotaciju, jer se nagađalo kako je Šporer vikendicom nagrađen jer je kao vijećnik opozicijskog HSS-a u Gradskoj skupštini osigurao većinu HDZ-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara