Danas se osniva Ukrajinska pravoslavna crkva. Rusi su bijesni

Danas se osniva Ukrajinska pravoslavna crkva. Rusi su bijesni
Foto: EPA

UKRAJINSKI pravoslavni svećenici danas će u Kijevu utemeljiti Ukrajinsku pravoslavnu crkvu čiju je autokefalnost u listopadu priznala Carigradska patrijaršija, a Rusija tu odluku nazvala "katastrofom i raskolom".

Carigradska patrijaršija u listopadu je priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, čime se prekida s 332 godine ruskog vjerskog tutorstva u Ukrajini.

Ruska pravoslavna crkva odluku smatra katastrofom

Ruska pravoslavna crkva je odluku Carigradske patrijaršije, po hijerarhijskoj tradiciji najviše pravoslavne crkve u svijetu, nazvala "katastrofom i raskolom" i najavila da će s njom prekinuti euharistijske odnose. Skup na kojem bi se trebale ujediniti tri ranije neovisne ukrajinske pravoslavne crkve održat će se u Kijevu u katedrali Svete Sofije. Posebni gost koncila bit će ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Uoči tog događaja, patrijarh Kiril koji je na čelu Ruske pravoslavne crkve pozvao je vjerske vođe i svjetske čelnike da zaštite vjernike i svećenstvo u Ukrajini od progona. Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj Moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran Kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara