KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Danas se otvaraju kina i kazališta, evo kako će se morati sjediti

Danas se otvaraju kina i kazališta, evo kako će se morati sjediti
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

OVAJ tjedan s radom kreću kina, kazališta i druge kulturne manifestacije, ali uz mjere. Ulazit će jedna po jedna osoba, na ulazu će svi dezinficirati ruke, a u publici je obavezan razmak od metar i pol. Što znači - gledatelj na svakom trećem mjestu u svakom drugom redu.

No ove odluke se ne odnose na multipleks kina u trgovačkim centrima koja imaju ograničen broj ljudi. Multipleksi se sada okreću drive-in kinima koja su zaživjela zbog zatvaranja klasičnih kinodvorana. Također, nema ni novih filmova.

Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Preporučuje se korištenje maske za lice tijekom ulaska, boravka i izlaska iz prostora, osim izvođača u trenutku izvedbe.

Održavanje koncerata i drugih programa

Razmak od 2 metra preporučuje se između pjevača i glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni.

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U zatvorenom prostoru preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta.

Nakon izvedbe korištene rekvizite i ostalu opremu potrebno je dezinficirati. Nakon izvedbe preporučuje se da izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem vremenskom periodu poštujući mjere fizičke distance. Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kod kuće.

Svim posjetiteljima se preporučuje da prije izlaska iz kuće izmjere tjelesnu temperaturu te otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti.

Preporuke za održavanje kul... by Index.hr on Scribd

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara