Danas završava Hadž

MILIJUNI muslimana sudjeluju u zadnjem danu Hadža, koji je prošao bez incidenata nakon što su uvedene pojačane mjere sigurnosti, da bi se priječile katastrofe kao prošlogodišnji stampedo u kojem je poginulo oko 400 ljudi.

Danas je obavljan ritual kamenovanja vraga na mostu Jaramat u Mini, u kojem su prošle godine poginuli ljudi. Na poprištu su bile tisuće policajaca koji su patrolirali na nogama i helikopterima.

Hadž je jedan od pet stupova islama i svaki musliman, ako može, mora bar jednom u životu hodočastiti u Meku i otamo pješačiti do Mine, posjećujući usput neke od najsvetijih lokacija u islamskoj vjeri.

Pogubljenje Saddama Husseina bacilo sjenu na događaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina hodočasnika rekla je da je događaj odlično organiziran i da su se osjećali sigurnima jer su znali da su poduzete sve mjere potrebne da se izbjegnu katastrofe. U zadnjih je 15 godina u Hadžu poginulo skoro 2 tisuće ljudi, u raznim incidentima, od kojih su stampeda najpogubnija.

"Organizacija je bila odlična. Bio sam ovdje prije dvije godine i mogu reći da je ovaj put bilo bolje. Bilo je više besplatne hrane i puno manje naguravanja.", rekao je Reutersu Sayed Yousef, hodočasnik iz Indije.
 
"Nije bilo sigurnosnih povreda pri ritualu u okolici Jamarata", izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Saudeijske Arabije, princ Nayef.
 
Neki su se hodočasnici pobunili zbog smaknuća Saddama Husseina na Eid al-adhu, najsvetiji i najvažniji islamski festival. Kaže da je to smaknuće bacilo sjenu na cijeli događaj. Zbog smaknuća su se posebno bunili suniti, koji festival slave u subotu, dok ga šijiti slave u nedjelju.

Hadž je trajao pet dana i na njemu je bilo oko 3 milijuna hodočasnika.


J. D.
Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara