Danci u Zagrebu organiziraju konferenciju - Pametni gradovi

Danci u Zagrebu organiziraju konferenciju - Pametni gradovi

Foto: PR

U SURADNJI sa Zajednicom županija, Udrugom gradova i Udrugom općina Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj organizira tematski događaj pod nazivom „Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije“, u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu 13. listopada. 
 
Cilj događaja je inspirirati razvoj lokalnih jedinica samouprave. U tu svrhu u Republiku Hrvatsku dolazi jedan od predvodnika pametnih gradova u Kraljevini Danskoj, gradonačelnik Albertslunda (šireg Kopenhagena), gospodin Steen Christiansen, koji će na svom primjeru pokazati najbolje smjernice uspješne lokalne jedinice samouprave s mnoštvom inovativnih rješenja. Također tu je i Kim Brostrøm, glavni voditelj projekta Living lab GATE21, DOLL, LOOP CITY, itd.
 
Osim njih, iz danskog veleposlanstva, najavili su sudjelovanje Finna Mortensena, čelnika danske krovne organizacije State of Green, koja na nacionalnoj razini promiče zelenu tranziciju kroz sve sektore društva.
 
Program događaja sastoji se od tematskih panel diskusija hrvatskih i danskih predstavnika lokalnih jedinica samouprave, vodećih kompanija u pametnim rješenjima, energetskih agencija i HBOR-a, primjera iz prakse i razmjene iskustava.
 
1.    Steen Christiansen, Mayor of Albertslund and leader of the green transition


Prva 100% ekološki certificirana općina u Danskoj Albertslund ozbiljno shvaća ekološke probleme i poduzima mjere kako bi ih riješio. Naš cilj je razmišljati na globalnoj, a djelovati na lokalnoj razini. Deklarirani cilj je pronaći nove načine smanjenja ukupnih emisija CO2 unutar lokalne samouprave te smanjiti onečišćenje vode, tla i zraka. Sve grane lokalnih vlasti i lokalnih institucija ekološki su certificirane prema europskom EMAS standardu. Godine 2008. Albertslund je postao prva 100% ekološki certificirana općina u Danskoj, a 2011. je proglašen Nordijskom energetskom općinom. Oko 28.000 stanovnika pomaže stvoriti pozitivnu energiju koja je karakteristična za ovaj grad. Sve to i još mnogo toga čini Albertslund održivim predgrađem Kopenhagena i ugodnim mjestom za život.

2.       Kim Brostrøm, Head of Living lab project, Gate 21

Partnerstvo između regija, općina, poduzeća i institucija znanja Vizija tvrtke Gate 21 je učiniti regiju Greater Copenhagen vodećom u svijetu u tranziciji prema zelenoj ekonomiji i rastu. Naša strategija temelji se na korištenju regionalne i lokalne potražnje za razvojem, demonstracijom i implementacijom novih energetskih i resursno učinkovitih rješenja u području klime i energije. Regije i općine koje obuhvaća Greater Copenhagen usvojile su ambiciozne ciljeve za prijelaz na društvo bez fosilnih goriva. Te ambicije predstavljaju temelj kako bi Greater Copenhagen postao vodeća regija na svijetu u tranziciji prema zelenoj ekonomiji i rastu. Od 2009., Gate 21 je postigao značajne rezultate i predstavio nove konkretne putove ka zelenoj tranziciji. Stoga možemo ponuditi dokazanu i stabilnu platformu za javnoprivatnu inovaciju i suradnju i na taj način doprinijeti ostvarenju ambicioznih ciljeva za Greater Copenhagen.

3.       Finn Mortensen, Head of State of Green

State of Green - Otkrijte dansko rješenje za zeleniju budućnost State of Green je organizacija koja stoji iza službenog zelenog branda Danske. Konzorcij je javno-privatno partnerstvo koje su osnovali danska vlada, Konfederacija danske industrije, Dansko energetsko udruženje, Dansko vijeće za hranu i poljoprivredu i Dansko udruženje energije vjetra. Stateofgreen.com je vaše mjesto za informiranje o danskim zelenim rješenjima. Ovdje možete istražiti više od 1.400 rješenja i povezati se s 600 tvrtki, organizacija, institucija i gradova. Na čelu tranzicije prema društvu zelenog rasta s pametnijim i energetski učinkovitijim gradovima, State of Green želi unaprijediti odnose s međunarodnim dionicima zainteresiranim za učenje iz danskog iskustva.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara