Danima nije jela ni pila. Na granici sa SAD-om umrla 7-godišnja izbjeglica

Danima nije jela ni pila. Na granici sa SAD-om umrla 7-godišnja izbjeglica
Foto: EPA

SEDMOGODIŠNJA curica iz Gvatemale koja je sa svojim ocem ilegalno pokušala prijeći granicu Meksiko-SAD umrla je zbog dehidracije ubrzo nakon što su privedeni, javlja The Washington Post.

Djevojčicu i njenog oca prošlog je tjedna privela američka granična policija, a 7-godišnjakinja je umrla zbog dehidracije i šoka.

Prema izvješću američke granične policije (CBP), 7-godišnjakinja i njen otac privedeni su 6. prosinca u 22 sata po lokalnom vremenu. Bili su dio grupe od 163 migranata koji su pokušali prijeći granicu.

Osam sati kasnije, djevojčica je počela imati napadaje. Djelatnici hitne službe ubrzo su stigli u pomoć, izmjerili su joj tjelesnu temperaturu koja je bila vrlo visoka, 40 stupnjeva Celzijevih, i ustanovili kako danima nije ništa pila niti jela.

Doživjela srčani zastoj

Helikopterom su je prevezli u dječju bolnicu u El Pasu, no djevojčica je doživjela srčani zastoj. 

"Pokušali smo joj pomoći, ali nije se oporavila. Umrla je u bolnici", rekli su iz CBP-ja.

Američka granična policija nije objavila ime i prezime djevojčice. Trenutno provodi istragu jer želi provjeriti jesu li patrolni službenici pravilno slijedili proceduru.

Trebala je dobiti hrane i vode

Jedan od protokola je da se migrantima koji su privedeni dodijeli nužna porcija hrane i vode, a za sada je upitno je li djevojčica bila nahranjena i jesu li je pregledali medicinski službenici prije nego što je dobila napadaje.

"Izražavamo iskrenu sućut obitelji djevojčice", izjavio je glasnogovornik granične policije Andrew Meehan.

Organizacija ACLU Border Rights Center okrivila je CBP za smrt 7-godišnjakinje.

"To se dogodilo zbog nedostatka odgovornosti i zbog kulture okrutnosti karakteristične za CBP. Sama činjenica da im je trebalo tjedan dana da izađu s ovime u javnost samo je dokaz kolika je razina netransparentnosti američke granične policije. Zahtijevamo detaljnu istragu, želimo doznati kako se ovakva tragedija uopće mogla dogoditi i tražimo ozbiljne reforme kako bi se spriječili smrtni slučajevi u budućnosti", izjavila je Cynthia Pompa iz organizacije ACLU Border Rights Center.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara