Danska će Rusima zabraniti izgradnju plinovoda na svojem području

Danska će Rusima zabraniti izgradnju plinovoda na svojem području
Ilustracija: Getty
 
DANSKA je donijela zakon na temelju kojega može zabraniti prolazak ruskoga plinovoda Sjevernog toka 2 njezinim teritorijalnim vodama iz sigurnosnih ili vanjskopolitičkih razloga.
 
Mjera mijenja danski zakonski okvir te dopušta vlastima da navedu sigurnost i vanjsku politiku kao razlog da se zaustavi postavljanje cijevi za plinovod u njezinim vodama.
 
Prije toga nije bilo valjanih osnova za prigovor.
 
Problem je Sjeverni tok 2
 
Danska je u geopolitičkom sukobu otkad ruski Gazprom i njegovi europski partneri nastoje izgraditi Sjeverni tok 2, divovski plinovod kojim bi se dostavljao prirodni plin u Njemačku ispod Baltičkog mora, zaobilazeći postojeće smjerove preko Ukrajine, Poljske i Bjelorusije.
 
Predložena ruta prolazi danskim vodama, ali konzorcij plinovoda istražuje alternativnu rutu sjeverno od danskog otoka Bornholma koja bi prolazila međunarodnim vodama te ne bi bila zahvaćena potencijalnom danskom zabranom.
 
Danski ministar za energetiku, opskrbu i klimu Lars Christian Lilleholt rekao je da očekuje da danska agencija za energetiku završi procjene početkom 2018.  
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Gazprom, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Gazprom.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara