Danska: EU će Turskoj ponuditi pregovore o članstvu nakon 2004.

ČELNICI zemalja EU-a dogovorili su se na summitu u Kopenhagenu da će Turskoj ponuditi pregovore o članstvu nakon 2004. ako dotada ispuni političke kriterije, izjavio je u petak u ranim jutarnjim satima danski premijer i predsjedatelj Europskoga vijeća Anders Fogh Rasmussen.

´Ako Europsko vijeće na summitu u prosincu 2004. odluči da je Turska ispunila političke kriterije, mi ćemo s njome otvoriti pregovore što je prije moguće´, rekao je Rasmussen.

Danski je premijer naglasio da se ta odluka razlikuje od njemačko-francuskoga prijedloga prema kojem se pregovori uvjetno trebaju otvoriti 1. srpnja 2005. Rasmussen je inzistirao na izrazu ´što je prije moguće´.

Danski premijer je rekao da je Europsko vijeće prihvatilo ponudu danskoga predsjedništva EU-a o visini financijskih sredstava koje će EU dati novim članicama. Riječ je o 40,5 milijardi eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasmussen je rekao da će se u petak ujutro prije nastavka summita sastati s nekoliko kolega iz zemalja kandidata kako bi pokušao ishoditi sporazum o financijskom paketu.

Na novinarsko pitanje s kime će se sastati, Rasmussen je odgovorio da će ´sigurno´ razgovarati s poljskim premijerom, a da još nije odlučio za ostale. Time je neizravno priznao da je Poljska najnezadovoljnija ponuđenim sredstvima.

Upitan hoće li odbijanje zahtjeva Turske da se s njom počnu pregovori što prije utjecati na rješavanje ciparskoga pitanja, Rasmussen je rekao da ne vidi ´izravnu vezu između ta dva problema´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara