Danska sljedeći tjedan otvara škole i vrtiće

Danska sljedeći tjedan otvara škole i vrtiće
Foto: EPA-EFE

DANSKA premijerka Mette Fredriksen najavila je da će država od sljedećeg tjedna otvoriti vrtiće i osnovne škole za prvih pet razreda.

U Danskoj je trenutačno 5402 zaraženih koronavirusom, do sada je umrlo 218 ljudi, ali se krivulja novozaraženih počela stabilizirati.

Fredriksen se na ovakav potez odlučila kako bi olakšala roditeljima brigu za djecu koju nemaju gdje ostaviti dok su na poslu. 

"Potpuno mi je jasno da učitelji i roditelji strahuju od moguće zaraze. Zato djeca trebaju tijekom nastave biti što je više moguće vani, a škole ih u učionicama moraju razdvojiti na odgovarajuću udaljenost. Škole će morati dodatno pripaziti na higijenu, a onaj tko pokaže i najmanje simptome bilo kakve bolesti neka ostane kod kuće", rekla je premijerka.

Djeca od šestog razreda nadalje u školu neće prije 10. svibnja, a odavno su otkazani svi završni ispiti. Taj datum je i procijenjena granica do koje ništa u Danskoj neće raditi, a velika javna okupljanja već su otkazana sve do kolovoza.

Šefica epidemiološke službe Kare Molbak rekla je da je takva odluka donesena na temelju povjerenja prema građanima da će se i dalje držati svih propisanih mjera i na njih upozoriti djecu.

"Znamo da se zdravstveni sustav neće raspasti. No to ne znači da se možemo početi ponašati kao prije nego i dalje moramo biti odgovorni. Moramo paziti jedni na druge jer ćemo protivno otići u crveno", rekla je Molbak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara