Danska zbog svinjske gripe diže ogradu na granici s Njemačkom

Danska zbog svinjske gripe diže ogradu na granici s Njemačkom
Ilustracija: Pixsell/Marko Mrkonjić
 
DANSKA je danas objavila da će izgraditi 70 kilometara dugu ogradu na njemačkoj granici radi obrane od divljih svinja koje mogu prenijeti smrtonosnu infekciju afričke svinjske gripe na farme te ugroziti svinjogojsku industriju u zemlji.
 
Premda u zemlji nije zabilježen ni jedan slučaj, širenje bolesti u istočnoj Europi izazvalo je zabrinutost u zemlji koja izvozom svinja zaradi 5,5 milijardi dolara na godinu.
 
Virus koji izaziva afričku svinjsku gripu bezopasan je za ljude i ostale životinje, ali za divlje svinje i farme svinja bolest je smrtonosna u gotovo svim slučajevima unutar deset dana. Ne postoji cjepivo protiv nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bolest se pojavila u brojnim zemljama
 
Ako bi bolest izbila u Danskoj, na neko bi se vrijeme prekinuli svi izvozi neeuropskim zemljama, dok bi za druge članice EU-a bio blokiran samo izvoz iz pogođenog područja u Danskoj, rekla je vlada.
 
Bolest postoji u Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Estoniji, Latviji i Litvi i nedavno se približila Danskoj, prema vladinim podacima.
 
Sporazum između vlade i njezina saveznika Danske narodne stranke, koja zajedno drži parlamentarnu većinu, također uključuje veće kazne za ilegalne uvoze hrane i propuste u ispravnom čišćenju vozila za prijevoz životinja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara