Danski princ Frederik oženio Australku Mary Donaldson

DANSKI prijestolonasljednik Frederik oženio se u petak poslije podne u katedrali Vor Frue Kirke u Kopenhagenu s australskom pučankom Mary Donaldson u nazočnosti predstavnika kraljevskih kuća i vlada iz Europe i Japana.

Nasljednik danske krune Frederik (35), stariji sin kraljice Margarete II, i Mary Donaldson (32), Australka s Tasmanije, obvezali su se na vjernost pred biskupom Normanom Svendsednom.

Mary je tako postala danska princeza, a iako nije plemkinja naslov kraljice će dobiti kada njezin suprug princ Frederik postane kralj.

Mlada je nosila "vojvodski bijelu" haljinu jednostavnog kroja sa "šlepom" dugim nekoliko metara. Na glavi je imala veo koji je nosila kraljica majka Ingrid na svom vjenčanju 1935. godine, kao i sadašnja kraljica kada se udala 1967. godine. Princ Frederik nosio je mornaričku uniformu.

Deseci tisuća ljudi zauzeli su ulice glavnog danskog grada kako bi vidjeli dolazak oko 800 pripadnika kraljevskih obitelji i dostojanstvenika iz cijelog svijeta.

Nakon dirljive ceremonije vjenčanja, mladenci su napustili katedralu i sjeli u kočiju s početka 20. stoljeća s kojom su u pratnji pripadnika garde otišli do dvorca Amalienbourg.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara