Darfur: Sudan misli da je stajalište SAD-a izdvojeno

ZAMJENIK sudanskog ministra vanjskih poslova izjavio je u Abuji da su optužbe za genocid u Darfuru, na zapadu Sudana, koje su iznijele Sjedinjene Države "izdvojeno" stajalište koje ne odražava mišljenje međunarodnih organizacija.

Američki državni tajnik Colin Powell optužio je u četvrtak pred povjerenstvom Senata za vanjsku politiku sudansku vladu i arapske milicije u Darfuru da su počinili "genocid" na tom području gdje većinu stanovništva čine afrički crnci.

Najeib Abdelwahab, vođa izaslanstva sudanske vlade na pregovorima u Abuji s pobunjenicima iz Darfura istaknuo je da su Europska unija, Arapska liga, Pokret nesvrstanih i Islamska konferencija opovrgnuli postojanje genocida u Darfuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Abdelwahab je ocijenio da SAD treba poduprijeti napore Afričke unije (AU) za mirno rješavanje sukoba između pobunjenika i arapske milicije, Janjaweeda, koju podupire Kartum, u kojemu je, prema podacima UN-a, poginulo od 30.000 do 50.000 ljudi, a izbjeglo ih je i raseljeno 1,4 milijuna.

"Ono što je rekao Powell kosi se s tvrdnjom Amerikanaca da poštuju ulogu i suradnju AU-a u rješavanju krize u Darfuru", dodao je sudanski dužnosnik.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara