Darko Horvat je novi ministar, glasao je sam za sebe

Darko Horvat je novi ministar, glasao je sam za sebe
Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI sabor je potvrdio novog potpredsjednika vlade i novog ministra gospodarstva Tomislava Tolušića i Darka Horvata.

Horvat je u saboru dobio 77 glasova. Glasao je sam za sebe.

Uoči glasovanja više oporbenih saborskih klubova tražili su stanke u kojim je, između ostalog, čelnik HSS-a Krešo Beljak zatražio sigurnosnu provjeru ministra gospodarstva Darka Horvata.

Beljak tražio sigurnosnu provjeru Horvata

"Tražim stanku kako bi se učinila sigurnosna provjera ministra Horvata koji je jučer, prekjučer javno izjavljivao da ima oružje, kada su ga novinari pitali o tome kako ga opozicija napada. Tražim da se svi skupa povučemo kako bi svi zastupnici, a posebno Horvat prošli kroz detektor metala, da se ne bi dogodilo ono što se događa u Novom Zagrebu", kazao je Beljak.

U Utrinama su naime građani javili policiji da su se čuli rafali iz stana u jednoj zgradi.

"Svi bi trebali na detektor metala, tko zna kakvi bi bili rezultati", uzvratio mu je predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Nadovezao se Stjepan Čuraj (HNS) koji je zatražio stanku da se odmore od svega što su dosad čuli.

Gordan Maras (SDP) pozvao je ponovno premijera Andreja Plenkovića na ostavku, a Ivan Vilibor Sinčić pozvao zastupnike da zaustave "koruptivni vlak koji ubrzava".

Prije toga sabor nije podržao prijedlog zakona o zabrani GMO-a koji je predložio Mostov Miro Bulj kao ni izmjene Zakona o radu nezavisnog zastupnika Miranda Mrsića.

Maras tražio stanku zbog Indexovih mailova

Gordan Maras zatražio je stanku netom prije nego što se trebalo glasati o novom ministru i novom potpredsjedniku vlade. Nakon njega je i Sinčić zatražio stanku.

"Tražim stanku da se konzultiramo oko neviđene situacije u Hrvatskoj! Onoga što bi u svakoj normalnoj zemlji bio povod za odlazak vlade i ostavku premijera. Vi se ponašate kao da je to sve normalno! Imamo nove informacije o umiješanosti vlade i premijera u Aferu Borg, ali vi se ponašate kao da se ništa ne događa", rekao je Maras.

"Umjesto da je Plenković priznao grešku i dao ostavku, on je sve bahatiji i sve uobraženiji. Sve će nas odvesti u jednu provaliju, sve će nas to skupo koštati", rekao je Sinčić.

MIP odobrio Horvatu mirovanje mandata

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odobrilo je u petak novom ministru gospodarstva Darku Horvatu da u mirovanje stavi svoj zastupnički mandat, prihvatilo je i prijedlog HDZ-a da ga u saboru zamijeni Sunčana Glavak.

MIP je odluku donio ekspresno, bez rasprave i jednoglasno.

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek prije toga je obavijestio članove tog tijela da je Horvat pisano obavijestio predsjednika sabora da stavlja mandat u mirovanje, jer je imenovan ministrom, što je dužnost nespojiva sa zastupničkom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara