daruvar - predsjednik mesić na 60. obljetnici brigade "jan žižka"

U nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Daruvaru je danas proslavljena 60. obljetnica osnutka Čehoslovačke Brigade "Jan Žižka z Trocnova", kako je rečeno, najveće postrojbe nacionalnih manjina u tadašnjoj okupiranoj Europi. L

Pozdravljajući preživjele borce te brigade, predsjednik Mesić je podsjetio da su mnogobrojni pripadnici češke i slovačke nacionalne manjine nemjerljivo pridonijeli društvenom razvitku Hrvatske, spominjući, među ostalima, prvog biskupa Zagrebačke biskupije Jana Duha, te nadbiskupa i prvoga hrvatskog kardinala Jurja Haulika.

Predsjednik Mesić je istaknuo da su Česi i Slovaci u Drugome svjetskom ratu zajedno s ostalim narodima na ovom području krenuli u borbu protiv progona i nacionalističke mržnje, što govori da je u temelje antifašističke borbe bila ugrađena ideja nacionalne ravnopravnosti.

"Tim otporom Hrvatska se svrstala u krug pobjednika Drugoga svjetskog rata i stvorene su pretpostavke za današnju nacionalnu neovisnost", istaknuo je.

"U temelje Republike Hrvatske ugrađeni su antifašizam, politika nacionalnih sloboda, ali i poštivanje nacionalnih manjina", rekao je Mesić i podsjetio na doprinos pripadnika češke i slovačke nacionalne manjine u postrojbama pričuvnog sastava policije i Zbora narodne garde u Domovinskom ratu.

Istaknuo je kako je naša budućnost ujedinjena Europa, u kojoj će Republika Hrvatska biti punopravna članica, te da svi moramo razvijati demokratske tekovine i osigurati daljnji razvitak demokracije i institucija našega političkog sustava.

"Gradimo Europu bez granica u kojoj će za sve vrijediti ista pravila. Češka i Slovačka otišle su nekoliko koraka ispred nas.

Želimo ih stići i što prije dosegnuti standarde ujedinjenje Europe, te stvoriti svestrani napredak i suradnju s Češkom i Slovačkom te s drugim demokratskim zemljama u Europi", zaključio je predsjednik Mesić.

Kroz postrojbu koja je osnovana 26. listopada 1943. u Bučju kod Pakraca prošlo je oko 3500 boraca, najviše Čeha i Slovaka, te Hrvata i pripadnika ostalih naroda s tog područja. Tijekom Drugoga svjetskog rata ta je postrojba najviše djelovala u Slavoniji. Procjenjuje se da je oko 300 njezinih pripadnika poginulo u borbama, a oko 800 je ranjeno.

O toj su postrojbi, među ostalima, na svečanosti u daruvarskome Češkom domu govorili bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, daruvarski gradonačelnik Zvonko Cegledi, veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj Petr Burianek, te veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Jan Petrik.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Ivan Fumić je rekao kako je osnutak te brigade bio znak da su ljudi iz tog kraja za demokraciju i snošljivost, te pokazatelj puta kojim Europa treba krenuti nakon Drugoga svjetskog rata.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara