"Daruvarac" smije do tinejdžerice koju je prebio. Erceg ne smije do kipa Tuđmana

"Daruvarac" smije do tinejdžerice koju je prebio. Erceg ne smije do kipa Tuđmana
Foto: Pixsell/Dino Stanin/Davorin Višnjić

ZORAN Erceg je osuđen na 15 dana zatvora, uvjetno na 12 mjeseci, jer je vikao da je Franjo Tuđman zločinac. To znači da u sljedećih godinu dana ne smije ponoviti djelo jer će ići 15 dana u zatvor.

Uz to, dobio je godinu dana zabrane približavanja spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku.

Darko Kovačević "Daruvarac", nasilnik koji je brutalno prebio tinejdžerku Lorenu Gurlicu, u nedjelju je izašao na slobodu, bez ijedne mjere opreza. Bez problema se može približiti žrtvi.

"Naročito drsko ponašanje"

Erceg je pred državnim vrhom viknuo da brončani kip predstavlja zločinca. Neće smjeti prići spomeniku.

"Daruvarac" je, prema tvrdnjama svjedoka, djevojku udarao šakama i nogama, tukao joj glavom o umivaonik te joj slomio kosti lica i nos, razbio zube, a djevojka je završila s 20 šavova. Smije prići djevojci.

Zoran Erceg je nepravomoćno osuđen jer se ponašao na naročito drzak način na javnom mjestu, čime je počinio prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Osim toga, prema presudi treba platiti i 500 kuna sudskih troškova.

U presudi se također navodi kako se Ercegu izriče zaštitna mjera zabrane posjećivanja mjesta na kojem se nalazi Tuđmanov spomenik u trajanju od 12 mjeseci, "iz razloga što postoji opasnost da će okrivljenik u određenom razdoblju posjećivanjem tog mjesta ponovno počiniti isti prekršaj".

Nakon što presuda postane pravomoćna, Erceg se neće smjeti godinu dana približiti kipu. Jer je "na naročito drzak način" pred Kolindom, Plenkovićem i ostatkom državnog vrha rekao da je Tuđman zločinac.

 

"Daruvarac" se bez problema može približiti žrtvi

Darko Kovačević "Daruvarac" je 10. siječnja ove godine nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene.

Ubrzo je pritvoren, a u prosincu je pušten na slobodu jer je istekao maksimalan rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru. Bez obzira na snimku na kojoj se jasno vidi kako brutalno mlati tinejdžericu. S bizarnom odlukom suda nisu se mogli pomiriti brojni građani koji su zbog toga prosvjedovali u Zadru, a majka pretučene Lorene je izjavila kako prima mnogobrojne prijetnje koje redovito prijavljuje policiji. Osim toga, Kovačević je u razgovoru za Index priznao da je premlatio djevojku.

"Što se tiče djela, ja stojim iza toga i ne bježim od nikakve odgovornosti. Ja ću odgovarati za to što sam napravio", rekao je "Daruvarac" iako je na početku suđenja rekao da nije kriv ni za što što mu se stavlja na teret.

Svejedno, bez obzira na snimku kamere, bez obzira na otvoreno priznanje i bez obzira na nedavnu presudu, on je izašao iz zatvora. Dok na slobodi čeka pravomoćnu presudu, može se približiti Loreni i njenoj obitelji.

 

"Važnija zaštita digniteta spomenika nego život"

Erceg je danas, pred Tuđmanovim spomenikom, usporedio svoj slučaj sa slučajem "Daruvarca":

"Monstrum slobodno šeta Zadrom, cijela obitelj pretučene djevojke se mora bojati. A ovdje četiri policajca dolaze", rekao je Erceg pred Tuđmanovim kipom dok su mu se približavali policajci.

"'Daruvarac' nakon presude može pristupiti svojoj žrtvi neometano, a ja ne smijem pristupiti spomeniku, kako je sudac naglasio, prvom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu. 

Drugim riječima, ispada da je za sud i policiju važnija zaštita digniteta spomenika Tuđmana nego život, sigurnost i mir Lorene koja je zamalo ubijena od tog zadarskog monstruma. Zar to nije žalosno, što reći tamo?" pita se Erceg.

Neka pazi što govori

Čovjek koji je gotovo nasmrt prebio djevojku šeta slobodno, uz mogućnost približavanja žrtvi, sve dok mu presuda ne postane pravomoćna. Tada će, valjda, morati u zatvor. Trenutno je u svom kvartu, tristotinjak metara daleko od Lorene Gurlice. Svoju kaznu je okarakterizirao kao "prerigoroznu, kao da je nekoga ubio".

Čovjek koji je rekao što misli o jednom kipu dobio je zabranu približavanja kipu. Presuda mu još nije postala pravomoćna pa se tehnički još smije približiti spomeniku. Ali, kad je danas ponovio svoj stav, pred njega je došla policija i upozorila ga da pazi što govori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara