David Trimble: IRA mora priznati da je rat završio

VOĐA protestanata u Sjevernoj Irskoj David Trimble zatražio je u subotu da IRA prizna da je mirovni sporazum iz travnja 1998. stavio završnu točku na 30-godišnji sukob u Sjevernoj Irskoj, prije no što se vrati u zajedničku vladu s katolicima.

Četiri dana prije završetka višemjesečnih pregovora o ponovnom postavljanju vlade i skupštine Sjeverne Irske, prekinutom prije godinu dana, bivši premijer poluautonomne pokrajine se pokazao otvorenim za kompromis u umjerenom govoru pred godišnjim kongresom svoje stranke.

David Trimble je samo kratko aludirao na razoružanje IRA-e, što je uobičajeno bilo u središtu njegovih govora posljednjih pet godina.

Njegov govor je ipak pozdravljen ovacijama oko 400 zastupnika unionističke stranke Ulstera, okupljenih u Armaghu u Sjevernoj Irskoj.

Irski premijer Bertie Ahern je tvrdio krajem tjedna da su London i Dublin, supredlagači mirovnog procesa, odredili od četvrtka rok katoličkim i protestantskim čelnicima za postizanje sporazuma o uspostavi političkih institucija. London bi tada mogao odrediti datum izbora za skupštinu Sjeverne Irske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara