Davor Slamnig dobitnik nagrade "Jutarnjeg lista" za književnost

Nagrada ´Jutarnjeg lista´ za najbolje prozno djelo 2002. dodijeljena je Davoru Slamnigu za roman ´Topli zrak´, objavljeno je na večerašnjoj, trećoj, dodjeli tih nagrada u Novinarskom domu.

Roman Davora Slamniga, kultnog pisca kratkih priča 80-ih godina 20. stoljeća, pojavljuje se nakon 19-godišnje stanke u njegovu proznom opusu i dobrodošlo je osvježenje suvremenom domaćem proznom stvaralaštvu, stoji u obrazloženju koje je pročitao Ivica Buljan, predsjednik žirija i urednik Kulture u ´Jutarnjem´.

Priča romana ´Topli zrak´, koji funkcionira po pravilima stripa ili virtualne stvarnosti računalnih igara, događa se u ´sekundarnoj´ stvarnosti s izmišljenim bićima i prostorima.

Žiri je ocijenio da je Slamnig na duhovit, ironičan i na trenutke infantilan način izgradio fantastičnu situaciju s elementima bajkovitosti, koja je istodobno i vlastita parodija, no da je i ispričao ´ozbiljnu´ priču o vremenu, prolaznosti, opsesiji i vječnoj čovjekovoj želji za letom i pustolovinom.

´Nagrada ´Jutarnjeg lista´ dokaz je da je hrvatska književnost postala važan događaj u našoj sredini´, istaknuo je Buljan, dodavši da se njome podigla i razina zanimanja za prozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni urednik ´Jutarnjeg lista´ Tomislav Wruss uručio je Slamnigu nagradu - skulpturu Danijela Kovača i ček na 50 tisuća kuna.

Predsjednik Uprave EPH Ninoslav Pavić najavio je da će sljedeće godine ´Jutarnji list´ dodijeliti i nagradu za publicistiku jer je, rekao je, i ta produkcija u Hrvatskoj postala velika i važna.

Slamnigov roman (objavljen u izdanju zagrebačke nakladne kuće SysPrint) pobijedio je u konkurenciji još četiriju romana koji su ušli u uži izbor - ´Buick Rivera´ Miljenka Jergovića, ´Minuta 88´ Jurice Pavičića, ´Užas i veliki troškovi´ Roberta Perišića i ´Muzej bezuvjetne predaje´ Dubravke Ugrešić.

Odlomke iz tih knjiga uoči objave pobjednika na dodjeli čitao je glumac Vili Matula.

U žiriju su bili Krešimir Bagić, Gordana Crnković, Jagna Pogačnik, Velimir Visković, Zdravko Zima, Andrea Zlatar i Ivica Buljan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara