DC, HSLS i HTV - nesporazumi i slične zavrzlame

VLADIMIR NOVOTNY, tajnik DC-a,  rekao je u telefonskom razgovoru za Index da je Aleksandar Stanković u emisiji "Nedjeljom u 2", u kojoj je gostovala predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić, "prešutio" izjavu koju mu je Novotny dao.

"Stankoviću sam dao izjavu prije emisije o sumnjivom školovanju Đurđe Adlešić, međutim to nije objavljeno u emisiji". - kazao je Novotny.

Radi se o sumnjama koje su se javile oko podataka o njenom školovanju, budući da je godinama na stranicama HSLS-a stajalo da je Adlešić završila Filozofski fakultet i Pedagošku akademiju u Zagrebu, dok se danas navodi da je na njima studirala.

Stanković ne može ni potvrditi ni demantirati Novotnyeve navode, budući da prilog s navodnom izjavom Novotnya nije radio on, nego njegova novinarka Maja Kubik.

"Čuo sam se sa svojom novinarkom, i ne smatram da je tu nešto sporno. Da se nekakvo sumnjivo školovanje Đurđe Adlešić pokazalo autentičnim i istinitim, to bi nam svakako bilo zanimljivo. Ali, moram napomenuti da apsolutno vjerujem svojoj novinarki i da ne vjerujem da se ovdje radilo o bilo kakvom prešućivanju". - rekao je Stanković.

Htjeli smo upitati Đurđu Adlešić o sumnjama oko njenog školovanja, ali, budući da nije u Hrvatskoj, javila nam se njena glasnogovornica Andrea Latinović, koja nam je prenijela službenu izjavu u kojoj Đurđa Adlešić navodi:

"Radi se o nastavku prljave političke kampanje u kojoj se uspoređuju stranice u biografiji. Nema apsolutno ništa točnoga u tim optužbama. U svom se političkom radu ne služim lažima, jer to nije moj stil, pa tako nisam lagala ni u ovoj izmišljenoj aferi oko svoje biografije i obrazovanja. Uvijek sam se predstavljala kao ono što jesam, odnosno kao nastavnica. U ovom slučaju namjeravam pravdu zatražiti i sudskim putem."

Latinović nam je objasnila oko čega se vrti cijela stvar s obrazovanjem. Naime, Adlešić je 1983. završila studij na Filozofskom fakultet u Zagrebu. 1984. je diplomirala komparativnu književnost s temom iz teatrologije kod profesorice Marije Hribar-Ozegović. Drugi pravac, filozofiju, nije završila već su joj do diplome ostala 3 ispita. Kako s jednim završenim smjerom nije mogla raditi kao knjižničarka u Bjelovaru, otišla je položiti razliku ispita na Pedagoškoj akademiji u Banja Luci.

Adlešić se, kaže Latinović, nikad nije predstavljala kao profesorica, nego kao nastavnica, a nesporazum na stranici HSLS-a dogodio se slučajno.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara