Del Ponte: Austrija ne surađuje oko pritiska na Srbiju

GLAVNA tužiteljica Carla Del Ponte optužila je u nedjelju Austriju da ne surađuje kada je riječ o vršenju pritiska na Srbiju koja bi trebala izručiti ratnog zločinca Ratka Mladića, izvijestili su u nedjelju mediji.

Od Beča se očito tražila potpora na početku godine kada je riječ o ovom pitanju, prenosi agencija dpa. "Iznenađena sam što nije bilo nikakva odgovora", kazala je Del Ponte za vikend izdanje lista Der Standard.

Nakon posjeta ostalim europskim glavnim gradovima, njezin savjetnik joj je priopćio kako je "Beč nemoguć". Del Ponte je uložila žalbu na veleposlaničkoj razini te se nada da će se tijekom tjedna naći s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom i ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Ponte bi mogla zatražiti suspenziju pregovora Srbije i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU-om na sastanku ministara vanjskih poslova Unije koji će se održati 27. veljače, ukoliko Beograd u međuvremenu ne počne surađivati.

"Mislim da je iznimno važno da je ova prijetnja javno izrečena", kazala je.

Ako se vojni vođa bosanskih Srba Mladić ne izruči Haagu, pregovori bi mogli biti prekinuti, rekla je Del Ponte, dodavši kako je uvjerena da je Mladić trenutačno na području Srbije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara