Del Ponte i Meron u ponedjeljak pred VS UN-a o suradnji RH s ICTY-em

Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte i njegov predsjednik Theodor Meron izvijestit će u ponedjeljak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Suda i suradnji pojedinih zemalja sa Sudom, uključujući Hrvatsku.

Del Ponte i Meron će usmeno izložiti svoja izvješća pred 15-članim Vijećem sigurnosti. Del Ponte je u pisanom izvješću Vijeću, koje je UN objavio prošloga tjedna, rekla kako se unatoč potencijalno obećavajućem početku akcijskog plana hrvatske Vlade za pronalaženje odbjeglog generala Ante Gotovine, suradnja Hrvatske s Haškim sudom "zasada, ipak, ne može opisati kao potpuna".

Punu suradnju Hrvatske u rješavanju problema Gotovine, posljednjeg otvorenog pitanja između Haškog suda (ICTY) i Zagreba, Europska unija je postavila kao ključni uvjet za početak pregovora s Hrvatskom o članstvu, koji su u ožujku ogođeni zbog nedostatka suradnje.

Meron je u svom pisanom izvješću rekao da je suradnja Hrvatske ostala ista kao i u prethodnom izvješću, "dobra izuzev uhićenja i izručenja Ante Gotovine".

U izvješću Del Ponte piše o suradnji Hrvatske i Tužiteljstva u dva poglavlja, vezana za razdoblje prije i nakon početka akcijskog plana za lociranje Gotovine.

U prvom konstatira da u odnosu na posljednje izvješće Vijeću sigurnosti u studenom 2004. "ne može izvijestiti o znatnijem napretku u naporima hrvatskih vlasti" da "lociraju, uhite i prebace Antu Gotovinu" u Den Haag. Kaže da ti napori nisu bili "ni usredotočeni niti uvjerljivi", da se može sumnjati u "istinsku spremnost" hrvatskih vlasti da uhite bjegunca, te da je Zagreb davao prednost njegovoj dragovoljnoj predaji.

U drugom poglavlju, posvećenom akcijskom planu hrvatske Vlade za lociranje Gotovine koji se povodi od 26. travnja, Del Ponte kaže da "ukoliko bude provođen s potrebnom odlučnošću, taj akcijski plan ima potencijal da nanese snažan udarac Gotovininim mrežama potpore i osigura detaljne obavještajne podatke o boravištu bjegunca".

Napominjući da bi ovo mogao biti "početak ozbiljne operacije" Del Ponte ipak kaže da će trebati "tri do četiri mjeseca da se procijeni da li, ovoga puta, konačno, Hrvatska čini sve što može da locira i uhiti Gotovinu". "Ako hrvatske vlasti pokažu potrebnu odlučnost, tada ili Gotovina treba biti doveden u Den Haag, ili hrvatske vlasti trebaju osigurati sve detaljne informacije koje mogu voditi njegovu uhićenju. Za sada se, međutim, suradnja ne može opisati kao potpuna", rekla je ona.

Meron je izrazio "veliku zabrinutost" što Hrvatska još nije uklonila ovaj posljednji kamen spoticanja kako bi "postigla punu suradnju sa Sudom".

"Imperativ je da se Gotovina pojavi pred Sudom. Jako sam zabrinut zbog kontinuiranog neuspjeha hrvatske Vlade da osigura dolazak Ante Gotovine pred Sud", rekao je Meron.

Europska unija je, reagirajući na izvješće Del Ponte Vijeću sigurnosti, rekla kako je Hrvatska učinila napredak u suradnji s Haškim sudom, ali da suradnja još nije potpuna. Hrvatska "je postigla određeni napredak, ali se za sada suradnja ne može opisati kao potpuna", priopćio je prošlog tjedna povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn.

On je izrazio žaljenje što Del Ponte nije mogla ocijeniti suradnju Hrvatske potpunom, te rekao kako razumije "da hrvatskim vlastima treba više vremena kako bi osigurale da demokratske strukture imaju potpunu kontrolu i da se cijela državna administracija pridržava vladavine prava i međunarodnih obveza".

Glavninu izvješća Meron i Del Ponte posvetili su provedbi strategije završetka rada Haškog suda kojem je Vijeće sigurnosti postavilo rokove da do 2008. dovrši sva suđenja, a do 2010. žalbene postupke kada bi Sud trebao i dovršiti svoj rad.

Meron je rekao da Haški sud neće moći dovršiti suđenja do 2008. kako predviđa Vijeće sigurnosti jer su ključni odbjegli optuženici Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina i dalje na slobodi, a pred Sud su dovedeni i novi optuženici kojima treba suditi.

Meron je kazao kako će se suđenja produljiti najmanje i u 2009.

Carla del Ponte i Theodor Meron će se u srijedu u Washingtonu, zajedno s predsjednikom i tužiteljem Ruandskog suda, sastati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

(Hina) xsl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara