Del Ponte: "Nekoliko novih optužnica" za hrvatske građane

Del Ponte: "Nekoliko novih optužnica" za hrvatske građane
GLAVNA haška tužiteljica najavila je u Luxembourgu nekoliko novih optužnica za hrvatske građane sljedeće godine, a nizozemski ministar vanjskih poslova rekao je nakon njezina govora kako "ne vidi nikakvog razloga" da se nastavi proces ratifikacije SSP-a u između Hrvatske i EU-a.

"Još jedan ključni test hrvatske volje da u potpunosti ispunjava svoje međunarodne obveze bit će kako će vlasti reagirati na nekoliko novih optužnica koje namjeravam objaviti sljedeće godine", rekla je Carla del Ponte u svom govoru ministrima vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu. Transkript njezina govora podijeljen je novinarima.

Njezin govor pred Vijećem ministara EU-a bio je oštriji od onoga što je prošli tjedan rekla pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Ministar vanjskih poslova Nizozemske, koja je zamrznula proces ratifikacije Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju između Hrvatske i EU-a, izjavio je da ne vidi nikakvog razloga da se taj proces nastavi.

"Nema nikakvih razloga da se dovrši proces ratifakcije SSP-a, jer je gospođa del Ponte imala vrlo mračno izviješće o hrvatskoj suradnji", izjavio je Jaap de Hop Scheffer na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka u Luxembourgu.

Del Ponte je u svojem govoru rekla "potrudila sam se da upoznam hrvatsku Vladu sa zapečaćenom optužnicom mjesec dana prije javnog objavljivanja u lipnju 2001. Naravno, mislila sam da će Vlada iskoristiti to vrijeme i pristupiti glatkom uhićenju. Umjesto toga, informacija je procurila i Gotovina je pobjegao", rekla je.

"Sve do prošli tjedan nisam imala nikavu uvjerljivu naznaku da hrvatske vlasti doista čine što mogu kako bi locirale i uhitile tog bjegunca, ili čak da su bile pripravne to učiniti. Naprotiv, sve do polovice rujna primala sam službena izvješća u kojima se pokušavalo dokazati, bez ikakva dokaza, da Gotovina nije u Hrvatskoj", rekla je haška tužiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Carla del Ponte je zatim ponovila kako je na "prilično otvorenom sastanku" s premijerom Račanom 6. listopada u Zagrebu predočila informacije da je Gotovina u Hrvatskoj, s imenima osoba iz institucija koje ga štite, što premijer "nije demantirao".

U svojim su zaključcima, usvojenima na sastanku u ponedjeljak u Luxembourgu, ministri vanjskih poslova EU-a pozvali su sve zemlje nastale na tlu bivše Jugoslavije na punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu.

"Priznajući da je učinjen stanoviti napredak, Vijeće sa zabrinutošću bilježi da neke zemlje i strane u regiji još uvijek u potpunosti ne surađuju s Tribunalom", kaže se u zaključcima.

U zaključcima se ne spominje ni jedna zemlja u regiji, ali se ponovno spominju Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

"Vijeće poziva (zemlje u regiji) da poboljšaju suradnju u pogledu uhićenja i izručenja optužnika koji su još na slobodi te u pogledu dostave dokumenata, pristupa arhivama i svjedocima. Vijeće ponavlja potrebu da se intenziviraju napori na privođenju Karadažića, Mladića i Gotovine ICTY-u", kaže se u zaključcima.

Ministri vanjskih poslova ističu važnost jačanja nacionalnih pravosuđa i jačanja kapacitata sudova da preuzmu slučajeve koje im prepusti ICTY.

Vijeće podsjeća da je puna suradnja zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em ostaje "bitni element Procesa stabilizacije i pridruživanja". "Izostanak pune suradnje s ICTY-em ozbiljno bi ugrozio daljnje približavanje prema EU-u", kaže se u zaključcima.

U dijelu zaključaka koji se odnosi na regionalnu suradnju, Vijeće ponavlja da je ta suradnja bitan element procesa približavanja EU-u. "U tom kontekstu i bez dovođenja u pitanje suverenih prava države, koja proizlaze iz relevantnog međunarodnog zakona, Vijeće sa žaljenjem bilježi da je hrvatski parlament odlučio proglasiti ekološku i ribolovnu zonu bez odgovarajućeg dijaloga i suradnje sa zemljama kojih se to tiče. Vijeće poziva Hrvatsku da hitno nastavi konstruktivni dijalog sa svojim susjedima u kojem bi se uzelo u obzir njihove interese", kaže se u zaključcima usvojenim kasno poslije podne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara