Del Ponte: Nema pravde dok se ne uhite glavni ratni zločinci - Karadžić, Mladić i Gotovina

Del Ponte: Nema pravde dok se ne uhite glavni ratni zločinci - Karadžić, Mladić i Gotovina
GLAVNA tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte ovoga je tjedna u New Yorku i Washingtonu govorila o namjeri Tužiteljstva da do kraja 2004. godine završi s istragama i podizanjem optužnica, kao i o problemima s kojima se tužiteljstvo suočava u potrazi za bjeguncima, navodeći kao primjere generala Antu Gotovinu, Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Del Ponte je početkom ovog tjedna boravila i u Ujedinjenim narodima u New Yorku gdje je u Vijeću sigurnosti razgovarala o namjeri da do kraja 2004. godine Tužiteljstvo završi posao istraga i podnošenja optužnica. Ona će na jesen taj program predstaviti u Vijeću sigurnosti, koje je osnivač Haškoga suda.

Del Ponte je u New Yorku razgovarala i s otpravnikom poslova u hrvatskoj misiji pri UN-u Zoranom Bošnjakom kojega je informirala o ideji da se dio poslova suđenja za ratne zločine prenese i na hrvatsko sudstvo. Bošnjak je rekao za Hinu kako je del Ponte izrazila nadu da će Hrvatska dobro surađivati sa Sudom i naglasila kako je slučaj generala Gotovine u prvom planu.

Govoreći o suradnji američke vlade s Haškim sudom del Ponte je rekla kako još uvijek ne može doći do eventualnih dokumenata koji govore o suradnji administracije bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona s Hrvatskom u operaciji Oluja 1995. godine.

"Mislim da nismo napredovali u tome. Ali moram reći da nema posebne potrebe inzistirati na tome. Možemo doći do drugih dokaza i informacija o tome", rekla je del Ponte.

Govoreći o Srbiji i Crnoj Gori, del Ponte je kazala kako u ponedjeljak putuje u Beograd kako bi riješila pitanje autentičnosti dokumenata koje ima u slučaju Miloševića, a koje do sada nije mogla dobiti od vlada Srbije i Crne Gore. Ona će u Beogradu ponovno pokrenuti i pitanje uhićenja Ratka Mladića.

Carla del Ponte je u četvrtak navečer tijekom svjedočenja u Helsinškom povjerenstvu američkog Kongresa kazala da Tužiteljstvo ima još 30 osumnjičenika i da će njihova imena reći vladama u regiji nakon što budu uhićeni Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

"Prema našoj strategiji posla imamo još 30 osumnjičenika. Podijeljeni su u nekoliko skupina, po državljanstvu odnosno nacionalnosti - Srbi, bosanski Srbi, bosanski Hrvati, Bošnjaci i Albanci", rekla je del Ponte u četvrtak navečer odgovarajući na pitanje da li će uskoro u Hrvatsku stići nove optužnice.

"Očekujem uhićenja Gotovine, Mladića i Karadžića. Kada se to dogodi, vladama u regiji reći ću imena osumnjičenih, tako da po brzom postupku zaključimo našu suradnju", kazala je ona.

Ona je rekla kako će se nakon uhićenja "glavnih optuženika, Mladića, Karadžića i Gotovine, stvari odvijati znatno lakše, za sve tri zemlje. Kada se ta tri čovjeka nađu u Den Haagu više neće biti političkih problema koji sada otežavaju suradnju".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Ponte je svjedočeći pred Helsinškim povjerenstvom američkog Kongresa kazala kako je trenutno važno uhićenje Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine. "Sve dok su ova tri glavna počinitelja ratnih zločina na slobodi, žrtve neće imati osjećaj da postoji pravda", rekla je ona.

Ona je kazala kako Tužiteljstvo Haškoga suda namjerava "završiti istrage i objaviti optužnice" do kraja 2004. nakon čega bi slijedila suđenja i žalbeni postupci.

Govoreći o suradnji pojedinih zemalja iz regije sa Haškim sudom del Ponte je za Srbiju i Crnu Goru rekla da bi trebala izručiti optuženike koje traži Sud, poput Mladića i Šljivančanina, i omogućiti pristup arhivama. Svjedočenje je važno za Srbiju i Crnu Goru jer 15. lipnja predsjednik Bush treba odlučiti o financijskoj pomoći toj zemlji koja će ovisiti i o suradnji s Haškim sudom.

Del Ponte je za Hrvatsku rekla da suradnja ide bolje i da u Hrvatskoj nakon zahtjeva za prijam u Europsku uniju postoji snažnija volja za suradnjom sa Sudom. Ona je, međutim, naglasila da probleme predstavlja general Ante Gotovina koji je u bijegu, kao i Ratko Mladić u Srbiji i Radovan Karadžić u Bosni i Hercegovini.

Del Ponte je kazala kako Sud zna gdje se Gotovina nalazi i da je tu informaciju dala Hrvatskoj sa zahtjevom da ga se uhiti. "Vlada tvrdi da ne zna gdje se on nalazi, međutim mi znamo gdje je on. Dali smo im informaciju gdje je on i inzistiramo da se uhiti", kazala je ona.

Del Ponte je dodala kako i hrvatska Vlada zna gdje je Gotovina. "Gotovina je po mom mišljenju u Hrvatskoj. Mislim da se radi jedino o uhićenju i političkoj odluci da se to provede", rekla je ona.

Ona je također rekla kako i u Hrvatskoj teško dobija pristup dokumentima koji se tiču vojske.

Govoreći o eventualnom prebacivanju suđenja za ratne zločine na domaće sudstvo Del Ponte je pozitivno ocijenila hrvatsko suđenje generalu Mirku Norcu koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Lici nad hrvatskim Srbima.

"Zadovoljni smo time jer to znači da su oni to sposobni učiniti", rekla je ona.

"Mi sada predviđamo prebacivanje drugih slučajeva, čak i jednog slučaja u kojem je optuženik uhićen i privremeno oslobođen," kazala je del Ponte.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara