Del Ponte sutra u Bruxellesu izvješćuje EU o suradnji s ICTY-em

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izvijestit će u četvrtak u Bruxellesu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i visokog predstavnika EUa za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solanu o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom.

Glasnogovornica Komisije Francoise Le Bail izjavila je u srijedu da će se razgovori s Barrosom odnositi uglavnom na Hrvatsku, koja bi trebala započeti pristupne pregovore 17. ožujka, bude li u potpunosti surađivala s Tribunalom.

U priopćenju iz ureda Javiera Solane kaže se da će taj sastanak biti "prilika za razgovor o posljednjem razvoju događaja i za ocjenu sadašnjeg stanja stvari u pogledu suradnje s ICTY-em u balkanskoj regiji".

Povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak da Komisija na temelju današnjih informacija koje ima o hrvatskoj suradnji ne bi mogla preporučiti otvaranje pregovora. Pozivajući se na hašku tužiteljicu Carlu del Ponte i druge "obaviještene" izvore, Rehn je rekao da se odbjegli general Ante Gotovina vjerojatno nalazi u Hrvatskoj ili u hrvatskom dijelu BiH te da je hrvatska Vlada s njim bila u neizravnom kontaktu i pregovarala o njegovoj dobrovoljnoj predaji.

Carla del Ponte je u utorak u Sarajevu izjavila da početak pregovora EU s Hrvatskom i dalje ovisi o uhićenju odnosno izručenju Ante Gotovine.

"Nadam se da će Hrvatska moći osigurati prebacivanje Ante Gotovine u Den Haag do 17. ožujka... Taj uvjet mora ostati", izjavila je Del Ponte novinarima u Sarajevu gdje je boravila u jednodnevnom posjetu.

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić i premijer Ivo Sanader u utorak su u zajedničkom priopćenju zatražili "od svih nadležnih tijela državne administracije, uključujući obavještajne agencije, Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, da sukladno svojim zakonskim i profesionalnim obvezama te u suradnji s odgovarajućim službama drugih zemalja, nastave i maksimalno pojačaju sve potrebne mjere i aktivnosti radi otkrivanja boravišta i uhićenja generala Ante Gotovine te njegova prebacivanja pred Međunarodni kazneni sud u Haagu".

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u srijedu da bi bilo dobro da se general Gotovina preda, ali da je Hrvatska svejedno obvezna utvrditi gdje se on nalazi.

Ministrica nije željela komentirati napise objavljene u današnjem broju tjednika Globus da je Vlada imala tajnog izaslanika Juru Kapetanovića za pregovore s Gotovinom, rekavši da to "nije njen dio posla".

Ponovila je da Vlada nije u kontaktu s Gotovinom, a zanimljivim je ocijenila da oni koji tvrde kako je odbjegli general u Hrvatskoj nikada ne kažu gdje se točno nalazi.

Tjednik Globus je objavio da su Carla del Ponte i britanska obavještajna služba obavijestili države članice EU-a da je Vlada Ive Sanadera "prije dva i pol mjeseca poslala nekadašnjeg kontrolora leta na zagrebačkom aerodromu Juru Kapetanovića u BiH kako bi ostvario kontakt s odbjeglim generalom Antom Gotovinom". Globus dodaje da se "Kapetanović susreo s generalom, ali pregovori očito nisu bili uspješni". Tjednik prenosi i izjavu predstavnika hrvatske Vlade "da su to sve podmetanja i izmišljotine iz kuhinja tajnih službi država kojima nije u interesu da Hrvatska započne pregovore o ulasku u EU 17. ožujka".

(Hina) xsv ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara