Del Ponte u NATO-u: Vlada RH želi surađivati po pitanju Gotovine

Del Ponte u NATO-u: Vlada RH želi surađivati po pitanju Gotovine
NA SASTANKU glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte s glavnim tajnikom NATOa i veleposlanicima Euroatlantskog partnerskog vijeća EAPC održanim u srijedu u Bruxellesu ukazano je na odlučnost hrvatske Vlade da riješi pitanje generala Ante Gotovine i tako ostvari potpunu suradnju sa Haaškim sudom, što je među ostalima učinio i glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Sheffer.

"Glavni tajnik je na sastanku ukazao na odlučnost hrvatske Vlade da riješi pitanje generala Gotovine", kazao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Glasnogovornik je kategorički naglasio da je puna suradnja država s prostora bivše Jugoslavije s ICTY-jem prvi uvjet za njihovo približavanje NATO-u što za Hrvatsku znači članstvo u Savezu, a za Srbiju i Crnu Goru i BiH u Partnerstvu za mir.

"Glavni tajnik je vrlo čvrsto obećao najveću moguću podršku NATO-a ICTY-ju" dodao je Appathurai.

Hrvatski veleposlanik pri NATO-u Anton Tus u svom je govoru na sjednici EAPC-a naglasio da Hrvatska surađuje s ICTY-jem u potpunosti i bezrezervno navodeći kao primjer predaju dokumenata, osiguranje razgovora sa svjedocima i osumnjičenima i provedbu istraga.

Zabrinutost izaziva samo slučaj umirovljenog generala Gotovine, rekao je Tus, dodajući kako Hrvatska "s punom ozbiljnošću poduzima sve mjere da bi ga riješila".

"Nećemo dopustiti da taj slučaj predstavlja prepreku niti za euroatlantske ambicije Hrvatske niti za uspješan rad Haaškog suda", naglasio je Tus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki veleposlanik pri NATO-u Nicholas Burns ocijenio je hrvatsku izjavu vrlo ohrabrujućom, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Isti izvori navode da je Del Ponte na sastanku EAPC-a o Hrvatskoj govorila kratko i vrlo pozitivno. Napominjući kako su demokratizacija, nezavisnost sudstva i suradnja s ICTY-jem uvjeti koji jednako važe za sve, kazala je da je nova hrvatska Vlada shvatila tu poruku u punoj mjeri i da želi surađivati.

Također je izrazila očekivanje da će se sva pitanja vezana za Hrvatsku riješiti brzo i učinkovito, uključujući tu i Gotovinu pri čemu je obećala punu pomoć Tužiteljstva, dodaju diplomatski izvori.

Prema tim izvorima, tužiteljica Del Ponte je, obraćajući se članovima EAPC-a, kazala da Tužiteljstvo radi na ukupno 10 optužnica, ne navodeći broj optuženih osoba na njima. Navela je da se 21 optuženi nalazi u bijegu, od kojih su 15 u Srbiji. Naglasila je da je među njima Ratko Mladić, a od prošlog tjedna i Radovan Karadžić.

Iz istih se izvora doznaje da je Del Ponte uputila najoštrije kritike Srbiji i Crnoj Gori, ocijenivši da je suradnja s tom zemljom zamrznuta i ističući da ratni zločinci u njoj uživaju podršku vojske, policije te političkih i klerikalnih krugova.

Konstatirala je da je suradnja s Republikom Srpskom i dalje ravna nuli, da tamošnje vlasti nisu nikoga izručile Haagu. Paddya Ashdowna visokog predstavnika u BiH pozvala je da poduzme mjere protiv svih jataka ratnih zločinaca.

Najavila je prepuštanje 12 optužnica Odjelu za ratne zločine zemaljskog suda u Sarajevu, navode izvori.

Del Ponte se ranije u Bruxellesu sastala s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i dužnosnicima Europske komisije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara