Del Ponte: Upozorila sam Đinđića da će ga ubiti

CARLA DEL PONTE ubijenog je srpskog premijera Zorana Đinđića još sredinom veljače 2003. godine upozorila da se na njega sprema atentat.

Srpska novinska agencija Beta imala je uvid u rukopis knjige "Lov" koju je napisala bivša haška tužiteljica i ubrzo bi je trebala izdati u Italiji. Del Ponte je napisala kako joj je Đinđić rekao da sprema napad na "spregu između organiziranog kriminala i pripadnika snaga sigurnosti".

"Upozorila sam ga da mora biti vrlo oprezan. Pokazala sam mu interni izvještaj Haškog suda, dvije stranice ispunjene podacima o zavjeri protiv njega i planovima za njegovo ubojstvo", napisala je Del Ponte i naglasila kako je Đinđića upozorila da mora prijetnje shvatiti ozbiljno i biti jako oprezan. Pokazalo se da je Del Ponte bila u pravu; četiri dana nakon njenog upozorenja Đinđića su pokušali ubiti na autocesti u Novom Beogradu.

Đinđić je u tom istom razgovoru obećao Del Ponte kako će do ljeta 2003. godine Ratko Mladić biti uhićen jer "Srbija mora što prije izvršiti svoje obaveze prema Haškom sudu". Ubijeni je srpski premijer tadašnjoj glavnoj tužiteljici rekao kako se Mladić skriva na granici s Rumunjskom gdje ga čuvaju "vrlo bolesne osobe koje ga vjerojatno drže kao zatvorenika i ubili bi ga da spriječe njegovo uhićenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već onda je bio aktualan i problem Kosova, pa je Đinđić tako zamolio Del Ponte da odgodi podizanje optužnice protiv četvorice vojnih i policijskih generala koji su optuženi za ratne zločine na Kosovu jer bi to donijelo ozbiljne političke probleme.

"Kosovo je velik problem za zemlju. Dan za danom sve se više približavaju neovisnosti. Međunarodna zajednica vrši pritisak na Srbiju ne samo da prihvati Kosovo, već i da se brine o njemu", kazao je Đinđić, prema knjizi Carle Del Ponte.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara