Del Ponte: "Vrlo malo novih optužnica za Hrvatsku"

Del Ponte: "Vrlo malo novih optužnica za Hrvatsku"
GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte izrazila je uvjerenje da će nova hrvatska vlada potpuno surađivati s Haškim sudom (ICTY) što će joj, kako je kazala za Hrvatsku televiziju, omogućiti da o tome izvijesti Bruxelles i tako "najviše podupre Hrvatsku pri njezinom ulasku u EU".

U ekskluzivnom intervjuu Silviji Luks za Hrvatsku televiziju, Carla del Ponte također je najavila da će novih optužnica za Hrvatsku biti "vrlo malo".

"Nadam se da ću u potpunosti surađivati s premijerom Ivom Sanaderom. Bilo mi je veoma drago kad mi se javio i uvjerio me da ćemo dobro surađivati. Nadam se i uopće ne sumnjam da će biti bilo kakvih problema s hrvatskom Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju ćemo upravo mi najviše poduprijeti Hrvatsku pri njezinu ulasku u Europsku uniju tako što ćemo Bruxellesu javiti da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em. Nadam se, štoviše, uvjerena sam u to", izjavila je Carla del Ponte u 40-minutnom intervjuu koji će Hrvatska televizija emitirati u subotu u 20 sati u posebnoj emisiji.

Uz malobrojnost optužnica za Hrvatsku, del Ponte je najavila i njihovo skoro podizanje.

"Hrvatska će se ugodno iznenaditi jer će novih optužnica biti vrlo malo. Moramo odraditi još vrlo malo posla. Ne znam kada će to biti jer to ne ovisi o meni nego o sucima kada im pošaljemo optužnice na potvrdu. No kažem vam da će optužnica biti vrlo malo", rekla je glavna tužiteljica.

Ocjena Carle del Ponte o tome da "Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em" omogućila bi deblokadu procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima Velike Britanije i Nizozemske i približila Hrvatsku članstvu u EU, kao i u NATO-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara