Del Ponte za suđenje "vukovarskoj trojici" u Hrvatskoj ili SCG

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte u srijedu je podnijela prijedlog da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojci" oficira JNA, optuženih za pokolj na Ovčari 1991., prepusti pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore.

General Mile Mrkšić, zapovjednik Gardijske brigade JNA u vrijeme napada na Vukovar, kapetan Miroslav Radić zapovjednik bojne iz sastava brigade te brigadni oficir za sigurnost, bojnik Veselin Šljivančanin, optuženi su u osam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog likvidacije više od 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 20. studenoga 1991. godine. Radilo se ljudima odvedenima iz Vukovarske bolnice nakon pada grada.

Sva trojica nalaze se u pritvoru Haškog suda u Scheveningenu. Mrkšić od dobrovoljne predaje 15. svibnja 2002., a Radić i Šljivančanin nakon uhićenja u Srbiji u svibnju, i srpnju 2003.

Tužiteljica Del Ponte u prijedlogu na prvom mjestu navodi mogućnost da suđenje bude prepušteno Hrvatskoj, jer su na njezinom teritoriju počinjeni zločini za koje se terete Mrkšić, Radić i Šljivančanin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim je navela kako su joj hrvatske vlasti pružile uvjeravanja da je hrvatsko pravosuđe spremno i osposobljeno preuzeti suđenje i provesti ga po najvišim standardima.

Kao drugu mogućnost Del Ponte je navela ustupanje predmeta SCG, na čijem teritoriju su optuženi uhićeni ili su se predali.

U prijedlogu je istaknula kako je utvrdila da je pravosuđe SCG voljno i adekvatno pripremljeno da preuzme suđenje, odnosno odjel za ratne zločine okružnog suda u Beogradu, pred kojim se već odvija suđenje izravnim počiniteljima pokolja na Ovčari.

O prijedlogu tužiteljice odlučit će posebno sudsko vijeće ICTY-a, nakon što razmotri sve argumente tužiteljstva, branitelja optuženih te predstavnika vlada Hrvatske i SCG.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara