Delo donosi detalje ugovora: Prodajom Leda Todorić će financirati kupnju Mercatora i otplatiti dio duga

Foto: Arhiva, Ledo

SLOVENSKO Delo došlo je do nacrta ugovora o prodaji Mercatora Todorićevom Agrokoru te objavljuje dijelove za koje smatraju da su najbitniji. Sredinom tjedna taj ugovor trebao bi biti potpisan, čime bi Mercator pao u ruke hrvatskog tajkuna čime je slovenska javnost zgrožena, a neki slovenski političari traže od Todorića da objavi financijske podatke Agrokora jer smatraju da je netransparentan.

Prema ugovoru Agrokor jamči da tri godine niti jedna zaposlena osoba u Sloveniji u Mercatoru neće dobiti otkaz, u istom periodu plaće i druge pogodnosti zaposlenih će se povećati. Agrokor će se sa sindikatom dogovoriti oko kolektivnog ugovora, a slovenski proizvođači će svoje proizvode plasirati u postojeću prodajnu mrežu po komercijalnim uvjetima ukoliko se to ne bude kosilo sa zaštitom tržišnog natjecanja. Mercator neće diskriminirati ili ograničiti neslovenske proizvođače u njihovoj opskrbi, dok god je to u skladu s propisima. U ugovoru dalje stoji kako će pet godina nakon potpisivanja ugovora vodstvo i strateško odlučivanje ostaje u Sloveniji, a u istom periodu Agrokor mora zadržati Mercator marku u Sloveniji, Srbiji I Crnoj Gori.

Mercator neće Agrokoru dati nikakve garancije, kredite ili osiguranja za kupnju dionica Mercatora, i Mercator neće u roku od tri godine isplaćivati dividende jedino ako će to morati po zakonu. Agrokor će u Mercatoru zadržati dvoslojni model upravljanja, a u Nadzornom odboru moraju biti zastupljeni i zaposlenici ali i međunarodni financijski partneri. Sve transakcije između Agrokora i Mercatora bit će na dugoročnoj osnovi, a u slučaju povrede obaveza Agrokor mora odmah obavijestiti Mercator.

Jamstva Agrokora

Agrokor jamči da će Mercator povećati zaposlenost na svim tržištima na kojima posluje, promicat će zapošljavanje visokoobrazovanih kadrova, nastavio s programom stipendiranja nakon čega će mladi biti zaposleni ili u maloprodaji holdinga ili u odjelu strateškog odlučivanja u Ljubljani. Agrokor zatim jamči i da će otvoriti nova tržišta za slovenske proizvođače, da će povećati tržišni udio na na tržištima na kojima posluje sada,  osim u Hrvatskoj i BiH gdje Agrokor ima svoj Konzum, te da će povećati ukupnu uspješnost.


Od trenutka kada Agrokor preuzme upravljačku kontrolu nad Mercatorom u roku od 14 dana mora postaviti nadzorni odbor koji će o svim pitanima odlučivati većinom glasova, a u slučaju istog broja glasova, glas predsjednika Nadzornog odbora bit će odlučujući.

Kazne

Ako Agrokor prekrši jamstva, Nadzorni odbor u pisanom obliku od njega može tražiti da ukloni nepravilnosti. Ako kupac u roku od 30 dana ne reagira morat će platiti ugovornu kaznu. Na primjer, ako bude otpuštao zaposlenike u Sloveniji, morat će platiti po svakom otpuštenom 15 tisuća eura. Ako ne povisi plaće kazna je 5 milijuna eura, a milijun ako sindikate ne uključi u pregovore oko kolektivnog ugovora. Ukupni iznos kazni ako prekrši tri pravila ograničen je na 10 milijuna eura.Plaćanje

Agrokor se obvezao da će najmanje 70 posto od ukupne cijene za sve dionice platiti svojim vlastitim kapitalom a samo 30 posto dužničkim instrumentima. Od toga će 600 milijuna dobiti dokapitalizacijom Agrokora.  Po nekim informacijama, Agrokor će sljedećih mjeseci sklopiti ugovor o prodaji Leda. Dio novca koji dobije prodajom Leda - od čega očekuje najmanje 500 milijuna eura, namijenili bi za smanjenje konsolidiranog duga i financiranje kupovine Mercatora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara