"Delo" o Mesićevu posjetu Sloveniji

"Delo" o Mesićevu posjetu Sloveniji
VEZIVANJE slovenskih investicija u Hrvatskoj s rješenjem za štediše Ljubljanske banke protivi se poslovnoj logici, tvrdi ljubljansko "Delo" u komentaru o posjetu predsjednika Mesića i njegovim razgovorima s predsjednikom Janezom Drnovšekom, premijerom Antonom Ropom i ostalim slovenskim političarima.

"Naglas izrečena razmišljanja da će se slovenskim investitorima ponavljati slučaj Sunčanog Hvara sve dok se ne riješi problem Ljubljanske banke nemaju nikakve veze s poslovnom logikom. Ne samo da bi to moglo škoditi međusobnoj gospodarskoj suradnji i komplementarnom nastupu na trećim tržištima nego će se tako smanjiti i interes investitora iz drugih država. Taj interes ni sada nije velik makar Hrvatska samo stranim kapitalom može iskoristiti svoje prirodne potencijale i smanjiti veliku nezaposlenost", ocjenjuje vodeći slovenski list.

U komentaru pod naslovom "Jesu li Drnovšek i Rop učinili pomak?", "Delo" tvrdi da je i Mesićeva ocjena izrečena na hrvatsko-slovenskoj poslovnoj konferenciji kojom se zauzeo za uravnoteženje trgovinske razmjene bila "tipično politička".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako razmjena bude uravnoteženija samo zato što će biti manja, to gospodarstvu jedne i druge države neće nimalo koristiti", piše "Delo",

List dodaje da se uvjeti trgovine za slovenska poduzeća nakon ulaska u Europsku uniju pogoršavaju, pa bi od hrvatske strane već sada trebalo očekivati više elastičnosti za uvoz agroprehrambenih proizvoda iz Slovenije, a od slovenske manje smetnji u postupcima na granici za proizvode iz Hrvatske.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara