Demografi: Srbi će izumrijeti za 500 godina

Tekst: A.B.
Foto: Ilustracija

ZABRINJAVAJUĆI demografski pokazatelji na koje se referiraju beogradske Večernje novosti kažu da srpski narod nestaje zbog bijele kuge. Najpesimističnije prognoze stručnjaka kažu da će, ako se ovako nastavi, Srbi za 500 godina biološki izumrijeti.

Naime, upravo je ta nacija zadnja po stopi nataliteta u Europi. U prošloj je godini u Srbiji rođeno samo 30 tisuća beba, dok se statistike pobačaja ne smanjuju - podaci pokazuju da godišnje u Srbiji abortira čak 200 tisuća majki. S druge strane, 800 tisuća majki ne može roditi zbog neplodnosti protiv koje se bore medicinskim putem.

Posljedica niske stope prirodnog priraštaja je, navodi list, i gašenje čak 1060 naselja na području Srbije samo u posljednjih deset godina. Dakako, pražnjenje sela, pogotovo na istoku Srbije je i posljedica migracija u gradove, no ostaje činjenica da ove godine u 150 sela nije rođeno niti jedno dijete.

Srbija izgubila pola milijuna stanovnika od 1991. godine

"Već 2100. godine, u centralnoj Srbiji bit će samo 2.100.000 stanovnika, Vojvodini 800.000, dok bi na Kosovu i Metohiji taj broj, prema sadašnjem populacijskom trendu, bio čak 4,4 milijuna. Dakle u svojoj državi bit ćemo nacionalna manjina!", tvrdi Biljana Spasić, profesorica iz Kragujevca, stručnjakinja za "bijelu kugu".

Ona rješenje vidi u velikim obiteljima - za spas prirodnog priraštaja, svaki bi bračni par trebao na svijet donijeti bar četvero djece. Kako tvrde stručnjaci Republičkog zavoda za statistiku po popisu 1991. godine u zemlji je bilo 7.822.795 stanovnika, a danas je svega 7.334 935, što znači da je Srbija, bez Kosova, u zadnjih 17-ak godina izgubila pola milijuna stanovnika.

Goran Penev iz Centra za demografska istraživanja kaže da će broj stanovnika Srbije već  2052. godine biti 6.035.000, onoliko koliki je bio početkom 1951. godine.

Hrvati također izumiru

U svjetlu donošenja novoga Zakona o umjetno potpomognutoj oplodnji, kao i zabrinutosti Srba za vlastiti opstanak, spomenimo i da i Hrvati polako napreduju prema izumiranju od iste bolesti. Prema "svjetskom brojaču populacije", organizaciji Population Reference Bureau u Hrvatskoj je sredinom 2008. godine stanovalo 4.433.000 ljudi, dakle i Hrvata i nacionalnih manjina.

Istraživanje nije bazirano na sudbini nacionalnosti poput ovoga što su ga objavile Večernje novosti, pa se čini da prema PRB-u Srbija još slabije kotira što se opstanka tiče. Oni predviđaju da će u spomenutom razdoblju izumrijeti 1.535.000 stanovnika Srbije.

A navode da se godišnje u Hrvatskoj rađa devetero djece na tisuću stanovnika te da u istom uzorku umire 12 stanovnika. Negativnim prirodnim priraštajem Hrvatska godišnje gubi oko 12 tisuća stanovnika. Organizacija procjenjuje da će u razdoblju od 2008. do 2050. godine populacija Hrvatske pasti za čak 619 tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara