Demokrati su objavili optužnicu protiv Trumpa. Ima li zaista temelja za opoziv?

Demokrati su objavili optužnicu protiv Trumpa. Ima li zaista temelja za opoziv?
Foto: EPA/Wiki/US Congress

AMERIČKI demokrati, koji u Predstavničkom domu Kongresa drže većinu, jučer su objavili formalne točke optužnice za opoziv predsjednika Donalda Trumpa. 

Optužnica za opoziv ima dvije točke: zloporabu ovlasti i opstruiranje Kongresa. 

Trump je "ignorirao i povrijedio interese nacije", tvrdi se u optužnici, kako bi "pribavio neprimjerenu osobnu političku korist". "Isto tako je izdao naciju zlorabeći svoju funkciju kako bi angažirao stranu silu u korumpiranju demokratskih izbora", dodaje se.

To je napravio tako da je "koruptivno tražio" izbornu asistenciju od vlade Ukrajine u obliku istraga koje bi oklevetale njegove političke suparnike iz Demokratske stranke. A pritom je kao sredstvo pritiska koristio dva "službena (predsjednička) čina": isporuku sigurnosne pomoći vrijedne 391 milijun dolara i posjet ukrajinskog predsjednika Bijeloj kući.

Druga se točka optužnice odnosi na ignoriranje naloga iz Kongresa za dokumentima i svjedočenjem dužnosnika iz Bijele kuće povezanih s aferom Trump-Ukrajina. Predsjednik Trump se upustio u "kategoričko i neselektivno prkošenje bez presedana" koje je potkopalo ustavna prava Predstavničkog doma, tvrdi se u optužnici i dodaje da to nitko dosad "u povijesti republike" nije napravio.

>> Trump je počinio jedan od najtežih političkih zločina, tvrdi izvješće Kongresa

Ometanje istrage o Rusiji ipak nije uključeno

Demokrati donedavno, prema medijskim navodima, ni sami nisu bili sigurni kakvi sve "visoki zločini i nedjela", za kakve američki ustav predviđa proceduru opoziva, trebaju biti uključeni u optužnicu. Kako piše New York Times, s ove dvije točke demokrati su proračunato odlučili biti oprezni i ograničiti optužbe na Ukrajinu, a ne ih širiti na ometanje istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera o Rusiji, kao što su neki gorljiviji demokrati tražili. Demokratsko vodstvo se, naime, boji scenarija u kojem bi nekoliko demokrata glasalo protiv opoziva i tako dalo republikancima argument da ni sama oporba nije jednoglasna u rušenju Trumpa.

Glasanje o točkama opoziva u Predstavničkom domu predviđeno je za idući tjedan, a budući da demokrati tamo drže većinu, gotovo je sigurno da će biti izglasane.

 To  je, međutim, samo prva faza ovog procesa - slijedi svojevrsno suđenje u Senatu. Tamo pak Trumpovi republikanci imaju većinu, a s obzirom na to da je dvotrećinska većina potrebna da bi predsjednik zaista bio smijenjen, šanse za to su i dalje realno slabe. Suđenje u Senatu počet će početkom iduće godine, a koliko će trajati, ovisi o dogovoru demokrata i republikanaca.

>> Demokrati su pokrenuli opoziv Trumpa. Što ga sve čeka do kraja tog procesa?

I dok republikanci tvrde da je postupak opoziva u biti poništavanje volje naroda izražene na izborima 2016., predsjednik Kongresnog obavještajnog odbora Adam Schiff odgovara da je opasnost koju Trump predstavlja za američku demokraciju prevelika da bi odgađali opoziv do iza izbora 2020.

Demokrati: Ne možemo ga pustiti da opet na prevaru dobije izbore

"Argument 'zašto ne pričekate' svodi se na ovo: 'Zašto ga ne pustite da na prevaru pobijedi na još jednim izborima? Zašto ga ne pustite da dobije stranu pomoć samo još jednom?" rekao je Schiff rekapitulirajući glavni argument demokrata: da je Trump pokazao uzorak upornog traženja ili računanja na strano uplitanje u izbore u svoju korist.

Odnosno, da je 2016. računao na pomoć Rusije, pa čak i javno pozvao da "Rusija, ako sluša", pronađe e-mailove Hillary Clinton koje je ona navodno izbrisala sa svog servera, a zatim ove godine zatražio od Ukrajine istragu protiv protukandidata Joea Bidena i njegovog sina Huntera te protiv Ukrajinaca koji su, prema nedokazanoj teoriji zavjere, sakrili server Demokratske stranke u toj zemlji. Ta bi istraga, tvrde Trump i njegovi pristaše, pokazala da Rusi zapravo nisu hakirali taj server kako bi pomogli Trumpu. Zašto je Trumpu, ali i Vladimiru Putinu takva "alternativna činjenica" u interesu, ne treba posebno objašnjavati. 

Pravni stručnjaci se ne slažu oko toga je li optužnica utemeljena

No, je li optužnica o kojoj će Kongres glasati pravno utemeljena? Robert Ray, neovisni tužitelj koji je vodio istragu o aferi Whitewater u kojoj su se devedesetih našli tadašnji predsjednik i prva dama Bill i Hillary Clinton, ocijenio je u razgovoru za CNN da je ova optužnica za poziv "opasan presedan" jer ne tvrdi da je predsjednik počinio zločin, već se odnosi na "zlouporabu (položaja) i razmiricu između grana vlasti oko svjedoka i dokumenata". Ray se slaže da nijedan predsjednik nije "iznad zakona", ali problem je što se u optužnici i ne tvrdi da je prekršio zakon.

Međutim, Michael Zeldin, koji je služio kao zamjenik neovisnog tužitelja u istrazi protiv Georga Busha starijeg 1992., ne slaže se s takvim stajalištem. On drži da je uvjerljiviji argument da u postupke koji zavrjeđuju opoziv ulaze i nedjela koja nisu kriminalna, ali krše ili zlorabe javno povjerenje koje je dano dužnosnicima kao što je predsjednik. 

To su, kaže Zeldin citirajući ustavnog stručnjaka Charlesa Blacka koji je napisao knjigu o opozivu, nedjela koja "ozbiljno prijete političkom poretku društva te čine opasnim ostanak njihovog počinitelja na vlasti". A Trumpovo traženje istrage protiv Bidena od Ukrajine upravo je takvo nedjelo koje predstavlja opasnost za ustavni poredak, smatra Zeldin. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara