Trumpov savjetnik za terorizam optužen za članstvo u neonacističkoj skupini Vitezi Rend

Trumpov savjetnik za terorizam optužen za članstvo u neonacističkoj skupini Vitezi Rend
Foto: Sebastian Gorka/Facebook
 
TROJICA demokratskih senatora zatražila su u ponedjeljak očitovanje administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome vodi li se kaznena istraga protiv njegovog savjetnika za borbu protiv terorizma Sebastiana Gorke, zbog toga što nije otkrio da je član mađarske neonacističke organizacije.
 
"Kao visoki savjetnik za borbu protiv terorizma gospodin Gorka zauzima položaj velikog značaja i javnog povjerenja. Američki narod ima pravo znati je li visoki dužnosnik Bijele kuće pod kaznenom istragom", napisali su u pismu senatori Dick Durbin, Richard Blumenthal i Benjamin Cardin.
 
Pozvali na istragu o nezakonitom stjecanju državljanstva
 
Oni su u ožujku u pismu pozvali na provođenje istrage kako bi se utvrdilo je li Gorka "krivotvorio svoj zahtjev za naturalizacijom ili na neki drugi način nezakonito stekao američko državljanstvo".
 
Gorka "je navodno sakrio članstvo u organizaciji "Vitezi Rend", ultradesnoj antisemitskoj mađarskoj organizaciji s povijesnim vezama s nacistima, kada je podnio zahtjev za američkim državljanstvom", napisali su u najnovijem pismu senatori. Bijela kuća još se nije očitovala na medijske upite o tom slučaju.
 
Senatori su pismo uputili zamjeniku državnog odvjetnika Rodu Rosensteinu i Elaine Duke, zamjenici državnog tajnika na domovinsku sigurnost. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara