Pokušavaju spriječiti Trumpa da uđe u Bijelu kuću, kakve su im realne šanse?

Pokušavaju spriječiti Trumpa da uđe u Bijelu kuću, kakve su im realne šanse?

Foto: Getty Images

DVOJICA demokratskih elektora pokušat će nagovoriti dio svojih republikanskih kolega da ne glasaju za Donalda Trumpa i tako spriječe njegov izbor za američkog predsjednika.

U američkom izbornom procesu, elektori su delegati koji izravno biraju predsjednika. U gotovo svim saveznim državama, elektor iz te države daje glas za onog kandidata koji je odnio pobjedu u toj državi. Iako je Hillary Clinton osvojila tzv. narodni glas - apsolutnu većinu glasova - Trump je osvojio većinu elektorskih glasova: 306 za Trumpa prema 232 za Clinton.

Teoretski, kad 37 republikanskih elektora ne bi glasalo za Trumpa, on ne bi postao predsjednik. Peticija pokrenuta s tim ciljem već je prikupila više od 4 milijuna potpisa. A sada su i demokratski elektori P. Bret Chiafalo iz Washingtona Micheal Baca iz Colorada pokrenuli inicijativu "moralni elektori" s istim ciljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih dvojica, kako kažu, uopće ne traže da Clinton postane predsjednik. Umjesto toga, pokušat će nagovoriti republikanske elektore da glasaju za Mitta Romneya ili Johna Kasicha. Ako dovoljno elektora to napravi, glasanje ide na Kongres koji potom bira između kandidata s najviše elektorskih glasova.

Obojica elektora priznaju da su slabe šanse da njihov pokušaj uspije, budući da su zadnji izbori na kojima je više od jednog elektora bilo "nevjerno" svom kandidatu bili 1872. kad je predsjednički kandidat Horace Greeeley umro nakon izbora.

Međutim, nadu im daje javno predomišljanje nekolicine elektora u vezi Trumpa. Međutim, samo je jedan, Art Sisneros iz Teksasa, koji se deklarira kao libertarijanac, ostao pri tome da možda neće glasati za Trumpa.

No čak i ako pokušaj propadne, kaže Baca, mogao bi biti poticaj da se otvori pitanje ukidanja elektorskog kolegija. Ovo su, naime, već drugi izbori u 16 godina - prvi su bili 2000. kad je Al Gore izgubio od Georgea Busha - u kojima su demokrati dobili narodni glas, ali izgubili elektorski.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara