Demokratski kandidat za mjesto guvernera Floride na Twitteru priznao poraz

Demokratski kandidat za mjesto guvernera Floride na Twitteru priznao poraz
Foto: EPA

DEMOKRATSKI kandidat za mjesto guvernera Floride Andrew Gillum objavio je jučer kako priznaje poraz od republikanca Rona DeSantisa, nakon višestrukog prebrojavanja glasova poslije američkih parlamentarnih izbora održanih 6. studenoga. "Želim čestitati @RonDeSantisFL koji će postati budući guverner velike države Floride", napisao je Gillum, gradonačelnik Tallahasseeja, glavnog grada Floride, koji se nadao postati prvi afroamerički guverner te države na jugoistoku SAD-a.

Taj je izbor bio predmetom opetovanog prebrojavanja zbog male razlike u broju glasova dvojice suparnika. Konačni rezultati trebali bi biti objavljeni danas. U istoj državi ostaju nedorečeni drugi izbori. Na njima su za mjesto u Senatu u Washingtonu konkurenti republikanac Rick Scott, dosadašnji guverner Floride, te demokrat Bill Nelson, koji je dosad zauzimao mjesto senatora. 

Razlika je bila mala

Neslužbeni podaci smještaju Scotta blago na čelo, s oko 12.600 glasova više od demokratskog suparnika Nelsona na više od 8,2 milijuna izjašnjenih glasova, ili 0,15 postotnih poena. 

Ta mala razlika dovela je do pokretanja ponovnog prebrojavanja, ručno, izvjesnog broja problematičnih glasačkih listića. Službeni podaci tog senatorskog izbora trebali bi se znati u utorak. Predsjednik Donald Trump kazao je u nekoliko navrata da su izbori na Floridi obilježeni prijevarama. Vlasti Floride kazale su da nema dokaza o nepravilnostima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara