Demokratski kandidat za predsjednika SAD-a obrušio se na Wall Street i Hillary Clinton

Demokratski kandidat za predsjednika SAD-a obrušio se na Wall Street i Hillary Clinton

Foto: Hina

BERNIE SANDERS, jedan od mogućih kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD-a,  upozorio je da pohlepa financijskog sektora  "uništava tkivo nacije" i da je početak svake reforme Wall Streeta razbijanje banaka koje se smatraju prevelikim da bi se dopustila njihova propast.

"Ako je banka prevelika da bi propala onda je i prevelika da bi postojala. Kada se govori o reformi Wall Streeta to treba biti naš konačni ishod", rekao je Sanders u govoru. On je ocijenio da pristajanje na načelo da ima banaka koje ne smiju propasti pruža tim istim bankama besplatno osiguranje koje im dopušta da ulaze u riskantna ulaganja znajući da će vlada SAD-a spriječiti njihov slom.

Sanders, senator iz Vermonta, neovisni socijaldemokrat popularan među populističkim krilom Demokratske stranke, govor je održao u kazalištu u blizini newyorškog Times Squarea, samo "nekoliko stanica podzemne željeznice od epicentra globalne financijske krize", kako je predstavljeno u njegovoj kampanji.

Sanders je također pozvao na strukturne reforme Federalnih rezervi i zatražio veće kazne za financijske prijevare i nezakonita postupanja institucija, te poslovni model Wall Streeta nazvao prijevarom.

Kritike na račun Hillary Clinton

Njegove su izjave bile protkane izravnim i neizravnim kritikama politika i rada Hillary Clinton, koja prednjači u utrci za predsjedničkog kandidata demokrata. Izborna baza Hillary Clinton, dok je bila senatorica iz New Yorka, obuhvaćala je financijsku industriju. Bivša državna tajnica je kao moguća predsjednička kandidatkinja, međutim, zauzela oštrije stajalište spram Walll Streeta.

Clinton, Sanders i  Martin O'Malley, bivši guverner Marylanda, nadmeću se ze mjesto predsjedničkog kandidata Demokratske stranke koji će se sučeliti s republikanskom kandidatom na izborima u studenom 2016. godine.

Clinton i Sanders su se već sukobljavali oko pitanja kako obuzdati rizična ponašanja Wall Streeta koja su 2008. prouzročila financijsku krizu. Sanders se zalaže za razbijanje prevelikih banaka na manje dijelove i ponovno uvođenje neke verzije zakona Glass-Steagall, zakona iz doba velike gospodarske rkize koji je zabranjivao komercijalnim banakama  da se upuštaju bankarske investicijske aktivnosti.

Clinton za razbijanje velikih banaka

Clinton se zauzima za razbijanje velikih banaka ako poduzimaju prevelike rizike. Ona također vjeruje da ponovno uvođenje zakona Glass Steagall, zamisli koja je popularna među progresivnim demokratima, ne bi bilo učinkovito kod današnjih financijskih institucija koje su se razvile nakon što je taj zakon napisan tridesetih godina prošlog stoljeća.

Glavne odredbe zakona ukinute su 1999. godine tijekom predsjedničkog mandata njenog supruga Billa Clintona, što je Sanders i istaknuo u svom govoru.

Polemika između Sandersa i Hillary Clinton oko banaka i regulacije takozvanog bankarskog sektora u sjeni ovoga se tjedna intenzivirala. Jedan od glavnih savjetnika Hillary Clinton s Wall Streeta, Gary Gensler, kritizirao je Sandersa da se ne bavi regulacijom nebankarskih ustanova, poput investicijskih fondova i osiguravajućih tvrtki. Sanders je u utorak odgovorio da, ako će biti izabran, "Goldman Sachs i druge banke Wall Streeta  neće biti zastupljene u njegovoj administraciji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara