Deset razloga zbog kojih je oslobođena Amanda Knox

Deset razloga zbog kojih je oslobođena Amanda Knox

Foto: AFP

ISTRAŽIVAČKI novinar Graham Johnson, koautor knjige "Silazna tama: Ubojstvo Meredith Kercher", u analizi za BBC izdvojio je deset faktora koji su Amandi Knox i Raffaeleu Sollecitu pomogli da dobiju žalbu. Knox i Sollecito oslobođeni su optužbi za ubojstvo i pušteni na slobodu.

1. Opravdana sumnja

Odvjetnici Amande Knox uspjeli su u svijest porotnika ubaciti zrno opravdane sumnje, i to zbog kvalitete testiranja kopče grudnjaka koja je pripadala žrtvi Meredith Kercher, a za koju se tvrdilo kako se na njoj nalazi DNK Raffaelea Sollecita, kao i testiranja noža za koji su tužitelji ustvrdili da je oružje kojim je ubojstvo počinjeno.

Tužitelji su ustanovili kako je na dršci kuhinjskog noža bilo Knoxine DNK, a na njegovoj se oštrici  nalazio DNK materijal žrtve. Obrana je tvrdila kako je količina DNK materijala optužene na dršci bila premalena kako bi se mogla podvrgnuti detaljnom testiranju.

2. Greške na mjestu zločina

Nekoliko grešaka počinjenih na mjestu zločina, kao što su kontaminacija uzetih uzoraka, izgubljeni dokazi i osporavane policijske procedure, uspješno su prikazane kao generalna nesposobnost policije. Nezavisno izvješće izazvalo je sumnju oko nekih DNK tragova, koji su sa mjesta zločina prikupljeni 46 dana nakon ubojstva.

3. Nedostatak dokaza

U slučaju nije postojao osuđujući dokaz koji bi potvrdio da su Amanda Knox i Raffaele Sollecito stvarno bili u sobi u trenutku kada je Meredith Kercher umrla. Čak su i prisustvo  krvi optužene Amande i njezini otisci stopala u kući uspješno objašnjeni. Obrana je tvrdila kako se njezina krv u sobi našla zbog toga što je Amanda bila stanarka u kući na farmi u Pergola Roadu.

Dokazi Rudyja Guede također su bili zbunjujući. Guede, koji  služi zatvorsku kaznu zbog seksualnog napada i ubojstva rekao je kako je na mjestu zločina čuo Amandin glas, no nije vidio njezino lice.

4. Motiv

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Meredithino ubojstvo nije utvrđen motiv. Tužitelji su slijepo ustrajali u priči kako se radi o seksualnoj igri koja je pošla po zlu, iako je i medicinski istražitelj same optužbe rekao kako na tijelu u danima nakon ubojstva nisu pronađeni dokazi silovanja. Alternativni motivi, uključujući i pljačku, privukli su sve više pažnje kako se slučaj razvijao. Motiv pljačke zasnovan je na neobjašnjivom nestanku žrtvinih 200 eura predviđenih za stanarinu.

5. Nepouzdani svjedoci

Jedan od ključnih svjedoka u prvotnom suđenju bio je beskućnik Antonio Curatolo, koji je javno priznao kako je heroinski ovisnik, a njegova ovisnost potkopala je njegova zapažanja, i tvrdnje da je vidio Knoxovu kako se u noći ubojstva u studenom 2007. sumnjivo ponašala.

6. Karakter

Amanda Knox tvrdila je kako su neki dokazi prikupljeni protiv nje, kao što su priče o njezinom čudnom ponašanju nakon uhićenja i fokusiranje tužitelja na njezinu seksualnost seksualnosti, nisu bile ništa više od pokušaja da ju se demonizira, kako bi se prikrili slabi temelji optužbe i čitavog slučaja.

7. Marketinška kampanja

Obitelj Amande Knox unajmila je stručnjaka za PR iz Seattlea, Davida Marriota, koji je mjesecima ponavljao izjavu kako će Amanda Knox izaći na slobodu, što je izazvalo medijsku ludnicu koja je išla u korist optužene, te je naposljetku dovelo do uvjeravanja većinski sumnjičave talijanske javnosti u Amandinu nevinost.

8. Prisutnost prijatelja i obitelji

Velika prisutnost obitelji i prijatelja optužene, koji su joj pružali podršku u Perugiji doprinijelo je kampanji o Amandinoj nevinosti. Talijani su tvrdili da stoga što je Knoxova Amerikanka, slučaju se pristupilo drugačije kako se ne bi stalo na žulj i uvrijedilo SAD.

9. Žalbeni postupak

Talijanski žalbeni procesi pružaju više garancije optuženicima nego bilo koji pravni sustav na svijetu, a u njima se promatraju i najslabiji dokazi, a ne čitav slučaj. Braniteljski tim Amande Knox samo je trebao napad usmjeriti protiv DNK dokaza i time potkopati čitav temelj prvog suđenja.  Zbog svog popustljivog žalbenog postupka Italija ima jednu od najmanjih zatvorskih populacija na svijetu.

10. Pogodna politička klima

Vlada Silvija Berlusconija zaklela se kako će ukrotiti talijanski nezavisni sudački sustav - isti onaj koji je poticao borbu protiv mafije. Što više vlada dokaže sudačku nesposobnost, to bolje za Berlusconija. Ministarstvo pravde morat će istražiti što je pošlo po krivu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara