Deset godina od smrti novinara i političara Krešimira Džebe

DESETA obljetnica smrti novinara i političara Krešimira Džebe obilježena je danas u Zagrebu tribinom HNS-a na kojoj su o Džebinu životu i djelu govorili njegovi prijatelji i suradnici.

Visoko su istaknuli Džebinu profesionalnost i u politici i novinarstvu, njegove političke i gospodarske vizije te sposobnost provođenja društvenih akcija.

Džeba je bio novinar do kraja života, a za političare je smatrao da su odgovorni jedino javnosti. Zauzimao se za privatizaciju kroz podjelu dionica radnicima smatrajući da će utvrđeni model privatizacije biti predug i štetan.

Najpopularniji hrvatski novinar 1971. nakon sloma hrvatskog proljeća ulazi u 18 godina izolacije, iz koje izlazi 1991. napisom u tadašnjem političkom tjedniku "Danas", a iste godine sudjeluje i u pokretanju HNS-a. Godinu kasnije postaje zastupnik Hrvatskog sabora.

Krešimir Džeba (Dubrovnik 1935.- Graz 1993.) zaposlio se u novinarstvu za vrijeme studija ekonomije u Zagrebu. Godine 1966. postaje glavni i odgovorni urednik "Vjesnika u srijedu" (VUS), zabavne revije koju pretvara u politički tjednik koji dostiže nakladu od 300 tisuća primjeraka. Džeba izrasta u jednog od najčitanijih novinara koji žestoko zagovara reformu društva, tržišno gospodarstvo, samostalnost poduzeća, čiste međurepubličke račune i otvaranje Jugoslavije prema zapadu.

Bio je dobitnik dvije najviše novinarske nagrade i predsjednik Društva novinara Hrvatske.

Na ostavke u VUS-u, novinarskom društvu i na mjesto delegata u Saveznoj skupštini prisiljen je nakon sastanka tadašnjeg jugoslavenskog vrha u Karađorđevu.

Zabranjen mu je rad u novinarstvu i svako javno djelovanje te mu oduzata putovnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara